Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Sotside programmist vaatab vastu… nõukogude estraad

-
16.02.2023

Nõukogude ajal oli artistidel, ka eesti omadel, kolossaalne turg: aina uued liiduvabariigid, linnad, saalid, staadionid – mõned ansamblid andsid lausa 2-3 kontserti päevas… Selle eest maksti vähe, sedagi rublades, aga jutt pole sellest.

Sellisest kammimisest kurnatud artistid üritasid jõudu kokku hoida, säästsid hääli, vältisid kõrgeid noote jne. Kuna linnad aina vahetusid ja igat uut asulat tuli esinemisel kiita, siis tehti üldsõnalised ülistavad pöördumised publiku poole, kus oli tühik – sinna kirjutati sisse järjekordse linnakese nimi ja määriti proletaarlastele mett moka peale: teie ilusaimas ……. linnas, teie südame soojusest kasvasid meile tiivad jne. Tegelikult oli haisev mülgas Muhosransk, täielik karu p.

On juhtunud ka nii, et spikrid läksid vahetusse ja Kahhovkas kiideti näiteks Kiržatši. See oli tõsine viga.

Tundub, et eesti sotside pealik, eestlastest terroristide taltsutaja ja venelaste läbipeksmisest päästja, siseministrist koolide ehitaja Lauri Läänemets on toda N. Liidu oblastifilharmooniate töövõtet taaskasutusse võtnud, milles polegi midagi imelikku: sotsialistid jäävad sotsialistideks, olgu see Andropovi või Kallase ajal.

Ka üleliiduliselt gastroleerinud estradnikud väitsid sageli, et esitavad „spetsiaalselt teie maailma kauneima linna jaoks ettevalmistatud programmi“. Nüüd enne Riigikogu valimisi avaldas Järva Teataja fantastilise loo „Sotside esimees Lauri Läänemets: meie programmist vaatab vastu Järvamaa“.

Seda, nagu ütleb Kaja Kallas, soga sellest, kuidas Läänemets on seotud Vilde ja Tammsaarega, lugege palun ise lehest. Ajakirjanikud märgivad, et Järvamaal tahaksid sotsid saada üle 4000 hääle. Sedelitele kirjutatakse ilmselt „Tammsaare“ ja „Vilde“.

Kui väidetakse, et erakonna programm on kirjutatud Järvamaale, mida siis veel tahta. Teised erakonnad jahuvad aina mingist Eestimaast…

Edaspidist käiku pole nõukogude kogemust arvestades raske ette näha:

Lääne Elu avaldab löökloo „Sotside esimees Lauri Läänemets: meie programmist vaatab vastu Läänemaa“.

Tartu Postimees jällegi vahendab: „Sotside esimees Lauri Läänemets: meie programmist vaatab vastu Tartumaa“.

Hiidlastele ja saarlastele väidetakse sama nende kodupaikade kohta. Seal tuleb aga eriti tähelepanelik olla: kui aetakse need kohanimed omavahel segamini, võib mõlemal pool ka molli saada.

Siis tuleb peasots Kapa-Kohilasse ja teatab, et „SDE programmist vaatab vastu Kapa-Kohila“.

Geniaalne äriplaan. Soovitaksin minna seda programmi tutvustama Paldiski maanteele ja öelda seal mõnes ruumis: SDE programmist vaatab vastu…

Just.

Ivan Makarov