Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Roland Mere: looduse vastu ei saa ka sotsid

-
20.02.2023
Roland Mere
© UU

Mingil õhtul, alles hiljuti, räägiti Marko Reikopi saates dementsusest. Pidavat olema eriti salakaval ja hiiliv haigus, mille lähenemismärke on pea võimatu märgata. Ka mu oma tutvusringkonnas on inimene kelle muutustest kuulen ikka ja jälle. Kergem on neid muutusi märgata, kui sa näed või kuuled seda inimest mingi aja möödudes. Igapäevases olmes on seda lähikondlastel suhteliselt raske märgata. Kui analüüsida, siis nagu ei saa tõepoolest aru, mis hetkel saab inimese kohta öelda, et see või teine on lõplikult aru kaotanud, kuniks see lõpuks päris käes on. Aga jah – looduse vastu ei saa. Meie sees toimub tohutult palju keemilisi protsesse, mis mõjutavad ka ajutegevust.

Miks ma seda räägin? Aga sellepärast, et kuuldavasti oli sotside juht Lauri Läänemets mingi aja kadunud ja isegi erakonnakaaslased ei osanud öelda midagi tema asukoha kohta. Nüüd on ta siis tagasi ja muutus temas on jällegi märgata. Väljaütlemised reedavad.

Kui 16. nov. 2021 kirjutas Läänemets artiklis “1000 tasuvat töökohta Raplamaale” minu jaoks natuke imeliku jutu oma lemmikteemast ehk võõra raha jagamisest, siis nüüd on sümptomid süvenenud.

Tsiteerin varasemat: Euroraha tuleb panna otsustavamalt Eesti ühtlasema arengu teenistusse. Meie ettepanek on suunata uuel eelarveperioodil ühtekuuluvuspoliitika fondidest ligi 350 miljonit eurot väikelinnade ja maapiirkondade töökohtade loomiseks ning ettevõtluse arendamiseks. Keskmiselt saab iga vähem jõukas omavalitsus juurde 5 miljonit eurot, mille toel saab hinnanguliselt luua üle Eesti 15 000 tasuvat töökohta.

No kas pole veidi lapsik? Autor rõhutas, et sotsiaaldemokraadid on teinud ettepaneku suunata eurorahast täiendavalt 350 miljonit väikelinnadesse ja maapiirkondadesse. Jutt viiest miljonist omavalitsiuse kohta. Lisaks oli Läänemets kindel, et eurorahaga tehtavate investeeringute toel saab suurendada olemasolevate töökohtade tootlikkust ja seeläbi tõsta palka ning luua uusi töökohti. Hinnanguliselt suudetaks nii luua üle Eesti 15 000 tasuvat töökohta. Iga maakonna kohta tähendab see keskeltläbi 1000 hea palgaga töökohta.

Päris huvitav oleks teada, kes sellised hinnangud koostas. Kõlab nagu Savisaare sotsiaalbussisaatjad, sest esmalt üritab ettevõtja ikkagi vähendada investeeringute arvelt tööjõu kulusid, soetades mõne uue tehnoloogia, mis asendaks inimest. Aga Läänemetsa ei saa tema mõtete pärast hukka mõista, sest ega inimlaps, kes pole midagi tootnud, ei peagi ettevõtlus- ja tootmisprotsessidest midagi teadma.

Läänemetsa sõnad on: Kui ühiskond ei arene õiglaselt, on kõik kaotajad. Ei ole olemas esimest või teist Eestist, kõik on meie omad inimesed, kes väärivad täisväärtuslikku elu nii maal kui linnas.

Sõbrad sotsid, milest me räägime? Kas me oleme tõesti kõik omad inimesed? Kas sotsist siseministri EMOs käimine väljaspool järjekorda, või mõne mehe käitumine, kes sõjaväes teenida ei saa tervislikel põhjustel, kuid Pirita või Võhandu jões ujub talvelgi nagu vana morsk jäämägede vahel, tundub kodanikule õiglase ja ausa käitumisena? Et laseme vanaviisi edasi, kus päeval nõuame vabadust Angela Davisele, sest see on kodanikukohus, aga õhtul peenemat sorti napsi ja kaviaari suupiste saatel nuputame, kuidas saada nädala lõpuks uue Volga ostuloa?

Armsad šampanjasotsid. Teil on olnud kogu aeg “Mure Eesti pärast”, ent valitsuses olles te ju lahendate või vähemalt üritatate lahendada oma mureküsimusi viisil, mis muresid juurde tekitab. Lubage meelde tuletada, kui mälu nõrk. Kes on väitlusi ränderaamistiku paktist jälginud, mäletab Sven Mikseri tõsimeelseid väiteid selle vajalikusest. Kõigil on meeles võitlus eesti rahva tervise eest ja käibemaksu Lätti suunamise vastu ning  tasuta kondoomide jagamine ööklubides ja muu selleteemaline. Samuti öölinnapea olemasolu Tallinnas, kes siis hakkaks kasvõi öösiti koos Sharikovi ja Shvonderiga hulkuvaid kasse püüdma.

Aga tänaseks, pärast saladuslikku eemalolekut on Lauri mõttekäik muutunud veelgi ärevust tekitavamaks seoses 18. veebruaril Politico artikli reaktsiooniga. Aga enne veidi Politicost, kelle asemik maarahva seas on Delfi grupp.

Politico on 2007 aastal loodud ettevõte, kes väidab, et tema peamine eesmärk on täpse, erapooletu, mõjuva teabe edastamine õigetele inimestele õigel ajal, et nad saaksid tegutseda enesekindlalt ja kiiresti. Rõhku tasub pöörata sõnadele “mõjuva teabe” ehk propaganda ja “õigel ajal” ehk mitte koheselt, vaid siis kui vajalik ja “tegutseda enesekindlalt ja kiiresti” ehk emotsioonide najal. Märkimisväärne on ka asjaolu, et Politico loodi 2007 aastal Brüsselis kohe pärast nn Euroopa manifesti avalikustamist tollase ALDE juhi Guy Verhovstadti poolt, kus üks tees oli strateegilise kommunikatsiooni suunamine.

Lauri Läänemetsa hüsteeriline hüüatus – EKRE rahvusmustriga Kremli käpikud ei tohi saada riigivõimu juurde, tekitas ka minul emotsionaalse soovi hüüda vastu – kuule mees, tule mõistusele. Aga kui kasvõi hetkekski mõelda, enne kui vastata sellisele lapsikusele saad aru, et see on mõttetu. Epistliga vaimuvaesust ei ravi. Ainult vaimuvaene inimene saab väita, et erakond, kelle enamus liikmeid mäletab veel nõukaaega, toetab seda või mõnda muud globaalset süsteemi, kus riigi kui sellise kõik juhtimise alused pannakse paika tuhandete kilomeetrite kaugusel teise kultuuritaustaga ja teiste huvidega gruppide poolt.

Kui laps tuleb lasteaiast ja väidab surmkindlalt, et lapsi toob kurg (olevat Eriku käest kuulnud), siis üritad talle asju ja elu selgitada, teades ise, et küll aeg paneb asjad paika ja laps siiski areneb. Kui aga neljakümneaastane mees väidab, et vasaku käe lusikas peaks olema eurodirektiivii alusel erimärgistusega, siis kaovad igasugused küsimused ja käed vajuvad rippu lootusetusest Jääb vaid unistus, et need nähud ei süvene nii kiiresti ja ta endale ohtlikuks ei muutu.

Ma kardan, et kaugel ei ole aeg, kui Läänemetsale ei tohiks enam nuge ja kahvleid kätte anda ja tikud tuleb panna kõrgemale.

Aga põhiteema, mida hetkel Delfi keerutab, on Politico väide: üks dokument, et Prigožoni palgal olevad operatiivtöötajad kavatsesid 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimiste eel leida skeeme, toetamaks EKRE-t. Kõlab nagu Nelli teatajalikult?

Kavatsesid? Dokument? Võib olla kavatsesidki, ent siis mõistsid, et see ei toimiks nii rahvusliku erakonnaga. See on sama, kui väita, et keegi kavatses kedagi lüüa, aga ei löönud. Ka Jaan Tatikas kavatses luua ajamasinat.  Kus see dokument on, mis kirjeldab kavatsusi?

Roland Mere
EKRE kandidaat RK valimistel nr 595
Saare-, Lääne- ja Hiiumaal