Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Viide Reformierakonnale? Prigožin olevat kasutanud “pehme teemana” rohepööret, et saada Eesti ühiskonnas positiivset kuvandit ja usaldusväärsust

-
20.02.2023
Kaja Kallas on üks Prigožini rohepöörde eestvedajaid.
© Uued Uudised

Kui EPL/Delfi püüab oma mõranevat Prigožini-lugu üha enam lappida, paistavad sellest välja haledad traagelniidid, kui jutuks on seosed EKRE-ga. Üllatuslikult on asjasse segatud rohepööre, see aga viitab hoopis teistele jõududele.

EPL vahendab: “”Kui vaatame selle üritusega seotud inimeste taustu, paistab side Prigožiniga selgelt välja,” ütles Eesti Päevalehe palvel meie kogutud tõenditega tutvunud hiljutine välisluureameti analüüsijuht ja praegu rahvusvahelist kaitseuuringute keskust juhtiv Indrek Kannik. Tema sõnul on Prigožini frontorganisatsioonid tundnud Balti riikide vastu huvi varemgi, ent senini mitte süsteemselt.

Konverentsi korraldamise asjaoludega tuttava anonüümsust soovinud inimese sõnul andis Afanasjeva otsese korralduse mitte arutada julgeolekut ega muid Venemaad otseselt puudutavaid teemasid ning selle asemel keskenduda majandusele ja keskkonnale. Ka see on Kanniku sõnul ühe korraliku infooperatsiooni aabitsatõde.

“Tasub tähele panna, et nad alustasid poliitiliselt mittetundlike teemadega, nagu näiteks rohepööre. Alustada tulebki pehmete teemadega ja alles siis, kui oled saavutanud teatud usaldusväärsuse ja mõõdukalt positiivse kuvandi, võib minna venelaste jaoks olulisemate teemade juurde: julgeolek, kriitika Balti riikide aadressil või Venemaa jutupunktid Euroopaga dialoogi jätkamise vajalikkusest ja Ukrainas juhtunu kõrvale jätmisest,” rääkis Kannik.”

Vene propagandamasin alustas seega “pehme teema” ehk rohepöördega. Siit tekib küsimus: mis kontekstis oli Venemaale kasulik seda käsitleda? Kuivõrd Kannik lisab, et “eesmärgiks on teatud usaldusväärsuse ja mõõdukalt positiivse kuvandi saavutamine”, siis üdini rohepöördevaimustuses Eesti ühiskonna jaoks saaks soovitud tulemi anda ainult rohepöörde kiitmine nende poolt, kes tahavad ühiskonna teaberuumi imbuda.

EKRE aga on algusest peale olnud tugev rohepöörde kritiseerija, vastandudes sellega peavoolule. Seega ei saa EKRE pidev kriitika kliimavõitluse aadressil sellist imbuvat usaldusväärsuse võitmist kuidagi soodustada – pigem tõstaks see vastandumist just esile. Positiivse kuvandi annaks ainult kliimavõitluse heakskiit – selle teemaga aga “särab” Reformierakond.

Nii tundubki, et Prigožin imbus Eesti inforuumi just “pehme” rohepöörde temaatika kaudu, et muuta Vene propaganda edastajaid usaldusväärseteks – seega on Kremli ruuporid just need, kes rohepööret ülistavad ja selle riiklikuks poliitikaks on muutnud.

Putinile on Euroopa Liidu kliimavõitlus igati kasulik, sest see nõrgendab kulukate meetmete kaudu Euroopa majanduse konkurentsivõimet, tekitab sotsiaalseid pingeid (kõrged elektrihinnad fossiilsetest kütustest loobumisel) ja lõpuks rahulolematust. Rohepööre töötab Putini kasuks, sest Vene energiakandjaid ostab muu maailm endiselt, läänemaailm aga jooksutab enda toimimise kokku, kasvõi sisepõlemismootoriga autodest loobudes (mis saab meie sõjaväetehnikast, mis töötab diiselkütusel? Elektril maastikuautod?)

Uued Uudised