Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaitsekolledži teadur osales Kaja Kallast „hulluks fašistiks“ ja „inimsööjaks“ sõimanud Kremli „teadlase“ konverentsil

-
21.02.2023
Meževitš

Rännates internetiavarustes sattusin peale ühe ideoloogilise suurasutuse portaalile. Venemaa Teaduste Akadeemia Euroopa Instituut on „föderaalne riiklik eelarveline teadusasutus“.

Arvasin, et igav propaganda värk, aga pöörasin tähelepanu loole „Balti regiooni arengustrateegiad“.

Selgus, et 29. septembril 2020. aastal osales samanimelises rahvusvahelises konverentsis Venemaa Euroopa Instituudi peateadur Nikolai Meževitš, kes on ühtlasi ka Pribaltika Uuringute Assotsiooni president.

Meževitš nimetas enne seda meie peaministrit Kaja Kallast „absoluutselt ärapööranud fašistitariks“ ja „inimsööjaks“, väites, et „Eesti, Läti ja Leedu unistavad rebida Venemaa tükkideks“.

Meževitš oli ülalmainitud konverentsi korraldaja ja peaettekandja.

Miks meid peaks huvitama agressiivsete putinistide korraldatud Eesti- ja läänevastane „teaduslik“ putinistlik labrakas? Sellepärast, et selles osalesid ka Baltimaade värvikad esindajad. Näiteks hiljuti rongi alla jäänud Riia linnavolikogu saadik Aleksandr Kuzmin, kes oli šovinistliku erakonna „Russkij sojuz Latvii“ juhatuse liige, osales paljudes valitsusvastastes demonstratsioonides, oli Europarlamendi saadiku Tatjana Ždanoka abiline (Ždanoka on Toom kuubis ja hiljuti ainsana eurosaadikutest ei tõusnud president Zelenski ja Ukraina hümni auks). Kuzmin sai 2015. aastal Leedu valitsuse poolt viieaastase sisenemiskeelu, kuna võimud tunnistasid teda tõsiseks ohuks Leedu rahvuslikule julgeolekule ja õiguskorrale. Ta levitas 9. mail vene lendlehti, figureeris Läti kapo aastaraamatus jne jne. Ja – tähelepanu – osales 2021. aasta aprillis protestiaktsioonil Eesti saatkonna juures, nõudes „inimõiguslase ja publitsisti“ Sergei Seredenko vabastamist, kirjutas alla vastavale pöördumisele Eesti presidendiametniku Kersti Kaljulaidi poole.

Veel esindas Lätit näiteks Läti Seimi saadik Nikolai Kabanov, tuntud putinistlik propagandist, kes oli 2006. aastal välja visatud Seimi välisasjade komisjonist rahvusvaenu õhutamise eest, kuna osales filmi „Natsism balti moodi“ filmimises ja levitamises. 2003. aastal pühkis Kabanov presidendi Vaira-Vike Freiberga inauguratsioonil higi ja nuuskas nina presidendi lipu sisse Кабанов, Николай Николаевич — Википедия (wikipedia.org)

Eestit aga esindas konverentsil „Eesti kaitsekolledži uurija“ Viljar Veebel.

Hea homogeenne seltskond Kremli korraldatud konverentsil, kas pole?

Konverentsil kõlanud tekste on päris raske saada, aga mõningaid tsitaate pakub näiteks portaal torise.ru:

„Teoreetiliselt oleks võinud isegi osaleda Venemaa Põhja meretee projektides. Kuid praegu sellised projektid ei saa teostuda Venemaa vastase päevakorra pärast. Sellise protsessi hukatuslikkust rõhutas ka teine ekspert – Tallinna Kaitsekolledži uurija Veebel Viljar. Ta rääkis põhjalikult Baltimaade poliitiliste eliitide maailmavaatest, kellel täna töötab üsna lihtne põhimõte: „Vene Föderatsioon on potentsiaalne agressor, järelikult ei ole mõtet temaga sõlmida kokkuleppeid ega tegeleda kaubavahetusega“.

„Selline radikaalne olukorra hindamine paneb Balti regiooni luku taha tema enda sees, lõigates regiooni ära normaalsest arengust. Tingimus, mille täitmisel võiks kõike seda lõpetada, on praktiliselt teostamatu. Balti vabariikide poliitika on valmis muutuma ainult siis, kui Venemaal üle öö lahkub praegune võim ja riik võtab vastu kõik Lääne reeglid, mitte arvestades oma seadustega. Selge, et seda ei juhtu eal,“ rõhutas Veebel Viljar“.

Kindlasti on ka Valdai klubi arhiivides üht koma teist huvitavat, aga ülalmainitud konverents ja sellest osa võtnud seltskond (siin on ju mainitud vaid mõned Baltimaa esindajad, tegelikult seal kihas Vene enda ja teiste riikide putinistidest) on tähelepanuväärsed. Äkki kutsuks mõnele Eestis toimuvale konverentsile Meževitši ja Kabanovi? Viimast veel ka presidendi vastuvõtule, sest seal on ju lipp, kuhu nina nuusata.

Mis teil seal Balti kaitsekolledžis toimub? Millega te üldse tegelete? Keda te nõndamoodi kaitsta kavatsete?

Pole ka ime, sest isegi Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Raimond Kaljulaid on Kremliga seotud rahvusvaheliste kurjategijate rahade peal poliitikuna kosunud.

Ei ole võimalik Venemaal. Ainult Eestis.

Ivan Makarov