Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kes on Viljar Veebel tegelikult? Kaks aastat tagasi kehutas ta Eestit Venemaaga koostööd tegema

-
22.02.2023
valdai

Kes on EKRE kohta Politicole valeväiteid esitanud teadur ja politoloogina esitlenud Viljar Veebel tegelikult? Sellele aitab selgusele jõuda, kui lugeda tema artiklit, mis avaldati 2020. aastal Delfis.

Kremliga seotud mittetulundusühingu Valdai Vestlusklubi Arendamise ja Toetamise Sihtasutuse eksperdina tegutsev või tegutsenud Veebel levitas juba ise toona Kremli jutupunkte. Ta hoiatas venelaste ärritamisest ning oli skeptiline NATO suhtes. „Venemaa nõrgeneb paratamatult. Seni tehkem huvidepõhist koostööd“, kirjutas ta. „Eesti, Läti ja Leedu on olnud 16 aastat maailma kõige usaldusväärsemat heidutust pakkuva organisatsiooni (NATO) täieõiguslikud liikmed. Kas tunneme end praegu, pärast neid aastaid turvalisemalt kui enne liitumist? Kas meie ainsa ohustajana nähtav Venemaa tunneb, et reeglid on paigas ja praeguse jõudude tasakaalu ning NATO solidaarsuse juures on kõige mõistlikum Balti riikidega tüli norimise asemel nendega heanaaberlikult ja rahumeelselt läbi saada?“

Ta lisas: „Kui vaadata eelseisvaid suurõppusi, pidevalt kasvavat kaitse-eelarvet, Venemaaga ärisuhete puudumist ja kõrgete ametnike väljendatavat „sügavat muret koos suure usuga liitlastesse”, siis näib olevat teatavaid kahtlusi.“

Ja ikka samas vaimus edasi.

Balti kaitsekolledži teadur Viljar Veebel viskas nädalavahetusel Politico vahendusel õhku väite koostööst EKRE ja Venemaa eraarmee Wagneri vahel.

Balti kaitsekolledž teatas eile, et nad said teadur Viljar Veebeli Politicos avaldatud uuringus osalemisest teada meediast ning eitab igasugust seotust selle uuringu ja järeldustega.

Politico kirjutas nädalavahetusel artikli, kus väitis saladokumentidele tuginedes, et Wagneri grupp ja selle juht Jevgeni Prigožin planeerisid 2019. aastal Eesti poliitikasse sekkuda. Veebel ütles artiklis kindlas kõneviisis, et koostöö on EKRE ja Wagneri vahel tõepoolest aset leidnud, kaitsepolitseiametil aga sellekohased tõendid puuduvad.

Viimase kahe päeva jooksul ei ole Veebel ajakirjanike kõnedele vastanud, ta on kustutanud ka oma teemat puudutava postituse sotsiaalmeedias. Meedia jõudis enne seda veel temalt kätte saada, et ta distantseerus oma sõnadest.

EKRE esitas Veebelile hagihoiatuse, kui ta valeväiteid ümber ei lükka ega vabanda.

Viljar Veebel on teinud koostööd Kremliga seotud mittetulundusühingu Valdai Vestlusklubi Arendamise ja Toetamise Sihtasutusega, olles seal ekspert. Ka praegu on tema nimi ja pilt selle

EKRE-l ei ole kunagi olnud mitte mingisuguseid kontakte Wagneri eraarmee ega ühegi teise Venemaa organisatsiooniga. Vastupidised väited on sihilikult levitatav desinformatsioon, mille eesmärk on mõjutada Riigikogu valimiste tulemust.

 

Loe siit:

https://epl.delfi.ee/artikkel/89194585/viljar-veebel-16-aastat-nato-s-ei-oigusta-vene-karu-teadlikku-arritamist?fbclid=IwAR0FAsgxr6jlLW4zn8CO8q7k-YunO6NyydcluLDEov3G7f2jGROa_90EU9g