Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valetav peaminister: Kaja Kallas korrutas Riigikogus Wagneri libateemat, kuid väitis, et ei teadvat midagi Valdai klubi liikmest Viljar Veebelist

-
22.02.2023
Valetav Kaja Kallas.
© Uued Uudised

Kolmapäevases valitsuse infotunnis kasutas Kaja Kallas vastustes pidevalt Delfi libauudise tausta, kuid alati tuli välja, et ta teab loost nii palju, kui talle kasulik on, ja näiteks Viljar Veebeli taustast väitis ta ennast mitte teadvat.

EKRE saadik Alar Laneman küsis: “Me oleme kuulutanud naaberriigi agressoriks ja igasugune koostöö agressoriga on lubamatu, me arutame, kas Vene sportlased peaksid võistlustel osalema, jagame ära oma varustust, et toetada Ukrainat. Aga samal ajal on riigi Kaitseministeeriumi haldusalas oleva õppeasutuse töötaja tegemas koostööd niinimetatud Valdai klubiga, ühega Vene föderatsiooni propagandainstrumentidest. Selle on loonud välisministeerium, nii et võib öelda lihtsustatult, et see inimene töötab Lavrovi heaks. Asi on selles mõttes väga tõsine, et BALTDEFCOL koolitab meie tulevasi juhte ja seal töötamine võimaldab neid profileerida, nende kohta väga palju ka privaatseid andmeid korjata ja nii edasi. Minu küsimused on järgmised. Mida ühist on Valdais õpetataval ja meie BALTDEFCOL‑is õpetataval? Ja kas see, mis toimub, on kooskõlas ka teie pingutustega, Eesti pingutustega laiemalt?

Kaja Kallas vastas teemakohaselt vaid: “Ma kahjuks konkreetselt selle kaasusega ei ole kursis. Võib-olla konkreetse küsimuse peate tõesti esitama kaitseministrile või siis asjaomastele, kes sellest teavad.”

Alar Laneman küsis üle: “Ega see taust väga keeruline ei ole, see juhtum on üsna lihtne. Siin on Valdai klubi kodulehekülg ja Viljar Veebel on siin töötajana ilusti kirjas, mis on väga piinlik moment. Ja küsimus ongi selles, et kuidas me nüüd sellesse suhtume. Meil on sama inimene, õpetab meie kõrgemaid tulevasi juhte, ka Läti ja Leedu omasid ja partnereid, kes seal BALTDEFCOL‑is õpivad, ja samal ajal käib ta loenguid pidamas Valdais, mis on Lavrovi instrument. Seda on keeruline välja mõelda, kui see ei oleks tõsi. Minu küsimus ongi selles, et kas me lahendame selle või mis me teeme. Või see jääbki niimoodi? Ja kes seda peaks lahendama?”

Peaminister Kaja Kallas jätkas oma joru: “Veel kord: ma ei ole selle üksikjuhtumiga niimoodi kursis, ma julgeksin siit praegu seda kommenteerida. Vaatan sinna sisse ja kujundan oma seisukoha.”

Seepeale võttis sõna Martin Helme: “Mina küll ei ole aru saanud, et te ei ole kursis. Te siin infotunni alguses võtsite kommenteerida Wagneri teemat. Viljar Veebler on see, kes söötis Politicole ette võltsinfot, nagu oleks meil mingi seos Kremliga või Wagneriga. Väga hea meelega kasutasite selle Kremli trolli tsitaate. Siinsamas Riigikogus istub riigikaitsekomisjoni esimees – tema suhtes te ka ei tahtnud midagi arvata –, kes võttiski vastu 2019. aastal Kremliga seotud ärimeestelt raha. See ei sega ei teid, teie koalitsioonikaaslasi, Eesti meediat. Ja siis tuleb üks Lavrovi asutuses või tema heaks töötav inimene, valab sopaga üle kõige rahvuslikuma erakonna Eestis ja teie vihkamine EKRE suhtes, Delfi vihkamine EKRE suhtes on nii suur, et te mõnuga võtate selle libauudise ja tormate seda väntama, valades üle kõik sopaga, keda vähegi valada on võimalik. Kas te sellest saate aru, et kui te peeglisse vaatate – kasutades teie erakonnakaaslase Michali väljendit –, siis sealt vaatab vastu putinist? Et Kreml söötis Eesti avalikkusele ette vale ja Eesti liberaalid hakkasid seda valet korrutama selle jaoks, et mõjutada Eesti valimistulemusi, lootusega loomulikult enda tulemust paremaks [teha]. Te olete töötategi Kremli huvides, kui te nii teete. Lasete välisriigil mõjutada Eesti valimisi, sõimate kõige rahvuslikumat erakonda Eestis Kremli agendiks, aga ise teete nende infopaketiga tööd. Mismoodi te öösel magate, inimene?”

Allikas: stenogrammid