Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

KUULA I Martin Helme Kaja Kallasele: me oleme näinud kaks aastat, mis Eestist saab

-
24.02.2023
Laadime sisu...

Vikerraadios pidasid tulise debati Reformierakonna esimees Kaja Kallas ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme.

Peaminister Kaja Kallas võttis suhu Politico artikli, kus laimati EKRE-t. Ta lausus, et tema jaoks on oluline teadasaamine, et Venemaa tahab lääne ühiskondi lõhestada, sealhulgas Eesti ühiskonda, ja nad otsivad endale jõudusid, kes samasuguseid vaateid esindavad, näiteks euroskeptikuid. Ta vihjas EKRE-le, kes on üksiti Reformierakonna suurim konkurent.

Martin Helme kinnitas veel kord, et EKRE ei ole Prigožiniga koostööd teinud ning erakond ei saanud 2019. aastal ühtegi teadet selle kohta, et Venemaal tegutsev grupp sooviks nendega potentsiaalselt koostööd teha. Helme sõnul on tegemist laimuga, mille on kaasa aidanud Balti kaitsekolledži teadur Viljar Veebel, kes ütles Politico artiklis kindlas kõneviisis, et koostöö on kahe osapoole vahel aset leidnud. Seejuures on Veebel ise seotud Kremliga läbi Valdai klubi.

„See Kremli koostöö kojast pärit inimene teeb infopaketi ja Kaja Kallas koos liberaalsete erakondadega võtavad selle info ja hakkavad laimama kõige rahvuslikumat erakonda Eestis ilmselge plaaniga mõjutada valimisi endale kasulikus suunas,“ ütles ta.

EKRE esimees on kindel, et Politico artikli avaldumine kaks nädalat enne valimisi ei ole mingi juhus ning tegemist on olukorraga, kus Reformierakond on saanud nii-öelda Kremli abikäe, et kahjustada EKRE mainet vahetult enne valimisi.

Helme hinnangul on tegemist kõige olulisemate valimistega pärast taasiseseisvumist. „Meil on väga põhimõtteline valiku koht nendel valimistel – kas me jätkame selle suunaga, mida Kaja Kallas on näidanud meile või me muudame seda kurssi,“ ütles Helme, ning lisas, et ainuke erakond, kes on suutlik nii-öelda kursimuutust läbi viima, on EKRE.

„Me oleme näinud kaks aastat, mis Eestiga saab, kui Kaja Kallas on peaminister – Euroopa kõige kõrgem hinnatõus, Euroopa kõige suurem ostujõu langus, Euroopa kõige sügavam majanduslangus, põhimõtteliselt inimeste kõige suurem vaesumine ja see jätkub,“ kirjeldas Helme, mis tema arvates saab, kui Kallase valitsus pärast valimisi jätkab.

Helme arvates on Ukraina sõda muutunud liiga emotsionaalseks teemaks ning sõtta tuleks suhtuda ratsionaalselt, mitte hüsteeritsevalt, nagu praegune valitsus. „See on meile eluohtlik olukord – Ukrainas toimuv ei ole ainult kahe riigi vaheline sõda, vaid see on maailma julgeolekut ümber defineeriv konflikt, mis võib vabalt minna tuumasõjani välja.“

Helme kordas ka, et ta on ülimalt kriitiline otsuste suhtes, mida kaitseväe ülem Martin Herem on teinud ning tema otsustega ei ole ka rahul erakonnas olevad kindralid ja kolonelid. „See ei ole Eesti riigikaitse halvustamine, vaid see on probleemidele tähelepanu juhtimine ja lahenduste pakkumine,“ rõhutas Helme. Samuti kritiseeris Helme otsust anda Ukrainale relvi enne, kui liitlased on need Eestis asendanud.

Kallas juhtis tähelepanu asjaolule, et kuigi osa relvastusest, mida Eestis ei kasutatud, on Ukrainale antud, siis on Eestil võrreldes aastataguse ajaga rohkem targemaid relvi. Peaminister kinnitas, et Ukrainale sõjalise abi andmise järel ei ole Eesti kaitsevõime tervikpildis vähenenud.

Helme kinnitas, et kui Reformierakond võidab valimised, siis ei ole EKRE nõus Keskerakonna ja Isamaaga koalitsiooni moodustamiseks peaministri kohast loobuma. „Põhivalik nendel valimistel on kas liberaalne koalitsioon, mida juhib Reformierakond või konservatiivne koalitsioon, mida juhime meie.“

Helme sõnul ei ole inimestel mõtet valida teisi erakondi peale EKRE või Reformierakonna, sest see ei aita selgust luua ning annab Kallasele suurema valikuvabaduse valitsuse moodustamiseks.

Kallas ei välistanud koalitsiooni ühegi erakonnaga peale EKRE ning sõnas, et kõik sõltub sellest, mis toimub valimispäeval.