Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Puustusmaa: äärmusliberaalid lõhuvad sotsiaalseid väärtusi

-
25.02.2023
Paul Puustusmaa.
© Scanpix

Sel nädalal tuli uudis, et üks nn kooselupaar sai õiguse ühisele perekonnanimele, mille peale sotsiaalmeedias kirjutati: sõbrannadest said õed. Kommenteerib jurist ja EKRE Riigikogu saadik Paul Puustusmaa.

“Juristina võin ma väita kindlalt, et kuigi tavad võivad teatud oludes olla õiguse allikaks, siiski ei saa meie (mandrieuroopa) õiguskultuuris tava muuta seadust ennast.

Enamgi veel. Ülaltoodud põhjustel ei tohi kohtud õigusemõistmisel tõlgendada seadust päevapoliitilistest või sotsiaalpoliitilist moevooludest lähtuvalt, vaid peavad lähtuma SELGELT seaduse tähendusest, millisena on selle loonud seaduseandja.

Eelnimetatu vastu eksimine ja lõtv suhtumine õigusse kui ühiskonna alusorganisaatorisse, on meie äärmusliberalismi kaldunud ühiskonna juurprobleemiks – ühiskondliku kooskõla ja sotsiaalse turvatunde vähenemise aluseks.

Näiteks PEREKOND on meie kultuuris väga selge sotsiaalne nagu ka õigusmõiste. Paraku viimaste aastate õigusvaidluste sogas ja mõnede “moodsate” aktide abil on tekitatud ühiskonnas suur segadus.

Seega väidan, et vasakpoolne sotsialistist Eesti siseminister astus ülbelt üle kehtivatest Eesti seadustest. Tänane nimeseadus lubab ühise perekonnanime võtta abikaasadel, kuid sama võimalust pole tagatud kooselulepingu sõlminud paaridele.

Kuid äärmusliberaalide poolt kultiveeritav lõtv suhtumine olulistesse sotsiaalsetesse väärtustesse, sealhulgas perekonna tähendusse, on ajutist jälge jätmas ühiskonna kultuurkihti.

Kuivõrd päevapoliitiliste seisukohtade abil ei ole mõistlik ega lubatav lõhkuda sotsiaalseid väärtusi, mida aga käesoleval juhul on tehtud, on taas õigeks osutunud rahvuskonservatiivide (EKRE) vääramatu suund – korrastada Eesti õigussüsteem ambivalentsusest ning ILMTINGIMATA ennistada kooseluseadusele eelnenud olukord meie riigis.

Teisisõnu – kooseluseadus tuleb annulleerida.”