Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: „poetaguste“ loogika lõikab paremini kui Stenbocki-siseste oma

-
26.02.2023
Kui maainimene läheb kaasa rohepoliitikaga, tahetakse talt ikkagi veel kümme lisanahka maha koorida. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Mania grandiosa võib mingis kontekstis isegi tervitatav olla, kuid antud juhul tundub küll, et ametnik, kelle mineviku kohal hõljub nii „Licht“ kui ka 1940. aasta juuni koos kõige sellega, mida avalikest allikatest kaotatakse, pingutab pisut üle.

Siiski, neid eestlasi, kelle kirjutatud nootide järgi mängivad maailma parimad orkestrid, on meil küll ja vaat selle üle võime küll uhked olla.

Poetagused maainimesed nii kõrgelt ei lenda ega ei ela reeglina ka mullis, argipäev vaatab neile pidevalt päev-päevalt otsa ja reaalsus on see, millega nad peavad toime tulema.

Nemad ei arva, et nad on maailmas tooniandjad või niisama tähtsad isikud ja üritavad lihtsalt endaks jääda ja järeltulevatelegi põlvedele midagi säilitamiseks edasi anda.

Maamees arutleb nii – Eesti Energia on oma universaalteenuse hinnale 19,2 juurde pannud või selle sisse arvestanud investeeringu, mida ta väidetavalt tulevikus vajama hakkab, see oli aruka mehe mäletamist pidi 4 senti. Kuis nii – raamatupidamise seaduse järgi ei saa ju investeeringut omahinda sisse kirjutada, see on ju sulaselge seaduserikkumine!

Investeeringud tehakse ju kasumi arvelt ja nüüd – kui sa hakkad asju kunagi maha kandma kõiki kulusid, mis sul tekkisid, jällegi raamatupidamise seaduse järgi, siis investeeringud ehk kõik ostetud seadmed kantakse amortisatsiooni või kaasaegse sõnaga kulumina maha. Seega ühe ja sama asja arvestamine toimub hinnas kaks korda!!

Tee nüüd lihtsale inimesele veel selgeks, et kui ettevõte Eesti Energia 19,2-ne hind ei kata omahinda ära, siis praegu pakub ta ju alates kuue kuulist lepingut hinnaga 17 senti KWh kuni seitsme aastase lepinguni 15 senti KWh – kuidas see hind siis äkki selline saab olla?! See on ju selgelt pakkumine alla omahinna?!

Oli ju isegi üks Eesti Energia juhatuse või oli see nõukogu liige, see polegi praegu oluline, kes pakkus välja, et nad pakuvad seda rohelist energiat, mis tuleb tuuleparkide ja päikesepaneelide toodangust, kas neil vanajumalaga ilma suhtes ka juba diil tehtud?! Tehke nüüd siis selgeks, kuidas nüüd kaks inimest, kes elavad kõrvuti majades, ühel seitsme aastane pakett ja teisel universaalteenus, siis kuidas EE eristab neile kahele kõrvuti asetsevale majale antava energia selliselt, et üks saab rohelise ja teine siis selle saastavama?! See pole ju reaalne!

Lisaks – siin on ju puust ja punaseks teile ette antud suisa klassikaline näide ebavõrdse kohtlemise kohta! Maamees on lihtne inimene, ta küsib lihtsalt ja selgelt, ta soovib ka sama kvaliteediga vastuseid ja talle on teadmisest, et mingi Eesti diplomaat kuskil maailmas oma koeraga jalutades kõigile õpetussõnu jagab ja laineid lööb, ilmselt vähe. Muide, ta maksab tõrkumata kinni ka tolle ilmselt hästitoidetud koera ninaesise, selle peremehe toimetuleku täpselt samuti.

Teine asi veel. Kaja Kallas ja Reformierakond kui vaba turu apologeedid on ise tunnistanud, et meil turumajandus ei toimi. Kui tehti ettepanek toiduainete käibemaksu alandada, siis selle peale ütles Kaja Kallas, et kaupmehed võtavad selle raha siis kõik omale ja toiduainete hinnas see ei kajastu. Ta tõi näite, mis on ka tõsi, et kui maailmaturul kütusehinnad langevad, siis meie jaamades see ei kajastu. See on ju tunnistus selle kohta, et turumehhanism ei toimi, selge pilt. Kui turumehhanism ei toimi, siis on ju vajalik riiklik sekkumine, seda aga Reformierakond kategooriliselt tõrjub.

Eesti Energia on meil ju sisuliselt monopoolses seisundis. Toome aga jälle näite, see oleks pidanud poliitikutel lambi mitte põlema lööma, aga suisa läbi kärsatama, kui Eesti Energia tuli inimeste juurde, kes olid oma majadele paigaldanud päikesepaneelid, ettepanekuga anda oma ülejääv energia TASUTA ära anda. Alternatiiv – ostate meilt tagasi 99 senti kilovatt! See on ju puhas röövimine keset päist päeva! Mida peab inimene selle peale ütlema või mida mõtlema?!

Kuidas peaks turumajandus toimima?! Oletame, et paigaldame maja juurde päikesepargi. Ostan elektrit börsihinnaga ja müün ka börsihinnaga, las see võrgutasu, mida tagasi ostes maksan siis olla pealegi. Aga sellist asja meil ju ei ole! Lisame siia juurde veel võimsuse, ehk needsamused paljuräägitud amprid, mis majadele eraldatud alates 16-st ja ülespoole. Kui tahan ampreid juurde saada, pean ostma. Kui mul ampreid üle on, siis pean need taas TASUTA Eesti Energiale ära andma ja räägime siin EE-st tervikuna ega neid harusid eraldi välja tooma. Miks nii?!

Praegu läheb inimene taotlema päiksepaneele ja neile esitatakse utoopilisi nõudeid, kuna alajaam ei võtvat vastu ja seda on vaja rekonstrueerida ja need summad hakkavad paarikümnest tuhandest pihta ja ulatuvad miljoniteni. Miks?! Kus see arvestus on?!

Maamees ütleb, et tal on üle neljakümne ampri, niipalju aga vaja ei olekski. Ma peaksin selle ju tasuta ära andma, aga miks ma peaks?! Tulemuseks on aga see, et mu naaber, kes tahaks näiteks ampreid juurde ja ma võiksin talle neid ju kui heale naabrile anda, siis ei saa! Ma annan need tasuta EE-le ja EE juba omakorda müüb need naabrile…

Osa eesti rahvast on mõistuse säilitanud ja tundub, et neid poetagusteks ja maakates sõimates varjatakse oma hirmu selle ees, et äkki hakkavadki kunagi aru pärima ja teevad seda tõemeeli?!

Näis, valimised on tulemas.

Andres Raid