Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Esimene Kõu sai lahinguvalmis, ülejäänutega läheb veel aasta

-
26.02.2023
Laadime sisu...

Kui meile räägitakse, et Eesti on kaitstud ja relvi piisavalt, siis on huvitav märkida, et hetkel on meil ainult üks lahinguvalmis liikursuurtükk K9 Kõu.

Kõik Eestis juba kohal olevad 18 liikursuurtükki, samuti kuus K9, mis veel saabuvad, läbivad uuenduskuuri ehk saavutavad lahinguvalmiduse 2024. aasta esimeseks pooleks.

Nimelt kajastas ERR paar päeva tagasi, et militaar- ja raskeveokite tootmise ja hoolduse ettevõte Go Craft andis Eesti kaitseväele üle esimese uuenduskuuri läbinud liikursuurtüki K9.

„Lõuna-Koreast hangitud relvasüsteem ise ümberehitusel ei muutu, kuid masinaid kohendatakse vastavalt Eesti vajadustele. Neile paigaldatakse vajalikke lisaseadmeid, uuendatakse elektrisüsteemi ja pannakse värske värvikiht,“ teatab uudislõik.

“Nendele masinatele paigaldatakse tulekustutussüsteemid, uued side- ja juhtimissüsteemid, samamoodi varustuskastid pardale ja uuendatakse elektrisüsteem. Kui meie tööd väljendada mahuliselt, siis meie juurest need masinad sõidavad ära umbes tonni jagu raskemalt,” selgitas Go Crafti tegevjuht Kalvi Pukka.

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse (RKIK) tellimusel saabusid detsembris Paldiski Lõunasadamasse kuus liikursuurtükki K9 Kõu. Varasemalt on Lõuna-Koreast Eestisse tarnitud 12 liikursuurtükki parandades oluliselt Eesti kaitseväe kaudtulevõimekust.

RKIK õhu-, vee- ja lahingusõidukite kategooriajuht Karmo Saar ütles Postimehele, et riigikaitse arengukava järgi tarnitakse nelja aasta jooksul Lõuna-Koreast Eestisse 24 liikursuurtükki kogumaksumusega 81,5 miljonit eurot.

 

Allikas: ERR