Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Loone Ots: Sinu otsusest sõltub Eesti riik!

-
27.02.2023
Paljud on siiski õige valiku juba teinud.
© UU

„Mina valima ei lähe,“ teatab mulle tuttav naine. „See riik on omadega nii hukas, et selles riigis mina hääletama ei hakka.“

„Mina ei lähe valima,“ kinnitab teine naine. „Minu häälest ei sõltu mitte midagi. Vahet pole, kas minu hääl seal pundis on või ei.“

„Valima? Mina ei käi enam ammu valimas. Nagunii tehakse sohki ja loetakse hääli valesti kokku. Siis on minu hääl ka selle vale hulgas. Ei lähe!“

„Valimised on üks suur vale. Vali või ära vali, kõik poliitikud ainult lubavad, keegi ei tee midagi, et midagi muutuks.“

„Kus ma kullake valima pääsen! Ma ei saa talvel kodust välja minna, pea käib ringi ja libe on ka…“

Neid ja sarnaseid avaldusi kuulen ikka ja taas nii tänavatööl kui ka tuttavatega vesteldes. Sõnastusest sõltumata annab nende sisu kaks tähtsat signaali: inimesed ei usu enam meie riiki ega sedagi, et nemad ise suudaks selles riigis midagi paremaks pöörata.

See on väga halb märk. Pettumus, lootusetus ja jõuetuse tunne on just see, mida Eesti praegu kõige vähem vajab. Ajal, kus töötus on Eestimaal üle aastate tõusnud üle 8%, eluasemekulud ehmatavad, inflatsioon sööb sääste ja toime tulemiseks peab toidukorvi sisu aina suurema hoolega kaaluma, et kas ikka tohib lubada lapsele kommikest lubada, ajab pessimism ja vähene eneseusk meie eluvankrit veelgi kindlamalt kraavi poole. Igaühe enda oma ja seda ühist – meie Eesti riiki.

Eesti riik on praegu mitte väikese kraavi, vaid päris korralike mõõtmetega kuristiku äärel. See ei ole liialdus ega kõnekujund. Inimeste toimetulek peaks olema riigile esmatähtis. Need, kelle rahvas valib end esindama, on võtnud vastutuse teha kõik, et nende valijatel oleks hea elada, et nende põhiseaduses tagatud õigusi ja vabadusi ei takistaks korduv küsimus, kust võtta jõudu eluks allpool vaesuspiiri.

Aastal 2021 elas Eestis 18 000 inimest absoluutses vaesuses. See tähendas 233 eurot kuus. Suhtelises vaesuses elas ligi 23% inimesi. See tähendas elu 762 euroga kuus. Leibkonna, mitte inimese kohta. Sellises vaesuses elas Eestis 301 100 inimest. Kusjuures aastaga oli nende inimeste arv kasvanud 30 300 võrra. Suhtelise vaesuse määr oli läbi aastate kõrgeim. Enim oli suhtelist vaesust üksi elavate 65aastaste ja vanemate inimeste hulgas – ligi 83%.

Rääkida tasub ka ilmajäetusest. See tähendab, et inimene ei saa endale lubada kahte paari välisjalanõusid ega osta uusi riideid. Et ta ei saa käis kord kuus väljas sõpradega söömas ega külastada regulaarselt näiteks kino. Et ta ei tohi kord nädalas ühtki senti iseenda peale kulutada. Käia juuksuris, minna kinno.

Materiaalse ilmajäetuse määr oli Eestis 7%. Arv ei tundugi nii suur. Kuid tegelikult tähendab see 92 100 inimest.

Selline oli olukord enne Ukraina sõja algust. Aastal 2022 on olukord kindlasti halvenenud, kuid kokkuvõttev statistika pole veel avaldatud. Seepärast ei hakka ma siin arvudega vehkima. Selge on, et nii absoluutseid kui ka suhtelisi vaeseid, samuti materiaalseid ilmajäetuid, peab olema varasemast rohkem. Nagu ka neid, kes on seni virelenud vaesuse piiril ja nüüd sellelt allapoole langenud.

Abi ei vaja ainult inimesed. Abi vajab riik. Riik, kus selline vaesus on võimalik. Kus inimesi ei hoita.

Seesama abivajav riik tagab oma kodanikule aga tähtsa õiguse. See on õigus valida Riigikogu. Inimesi, kes hakkavad rahvast esindama ja võtavad vastutuse. Valida tuleb parimad, kõige targemad, tegusamad, hoolivamad. Need, kellele läheb korda iga Eesti inimese elu ja kellel on pakkuda mitte sõnavahtu ega valede häma, vaid tõelisi, toimivaid lahendusi.

Mida rohkem inimesi läheb valimistel oma häält andma, seda kindlamalt esindab valitud Riigikogu rahva tahet. Seda kindlamalt on see Riigikogu suure tähega.

Igaüks meist peab kasutama oma õigust valida. Ükskõik, kui halb elu tundub, tulevik on olemas. Me ainult peame selle ise looma. Hääletussedelit täites kasvatame Eestis demokraatiat, ükskõik, millist erakonda valime. Kuid veenvad tõendid näitavad, et Eesti vajab uut võimu. EKRE on see erakond, mille kandidaadid teavad ja tunnevad rahvast ja selle tõttu esindavad kõige paremini rahva huve.

Vali EKRE. Päästame Eesti!”

Loone Ots, EKRE kandidaat Tartus