Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Puuk paisub: inimeste suured elektriarved panid Eesti Energia rahas suplema

-
01.03.2023
Reformierakonna valitsus ja Eesti Energia on elektri luksuskaubaks muutnud. Pilt on illustratiivne.
© UU

Eestis üheks enamvihatuimaks ettevõtteks on tõenäoliselt Eesti Energia, kes tõstab pidevalt igasuguseid tasusid ja raporteerib siis superkasumitest – ja kui tuleb suurem torm, on paljud Eesti piirkonnad kohe pimeduses.

BNS vahendab: Eesti Energia müügitulu kasvas 2022. aastal 69 protsendi võrra 2,2 miljardi euroni, mille juures normaliseeritud puhaskasum oli 128,3 miljonit eurot, mis on üle kolme korra suurem kui aasta varem.

See raha on pärit mullustest elektriarvetest, mis tegid inimesi vaeseks ja ajasid ettevõtted pankrotti – viimati teatas tootmise lõpetamisest suurte elektriarvete tõttu haavapuitmassi tootev Estonian Cell.

Reformierakonna valitsus ei teinud midagi, et rahva ja ettevõtjate muresid leevendada – Kaja Kallasele tähendasid kõrged elektriarved suuri summasid riigieelarvesse, kust sai siis raha näpuotsaga kompensatsioonideks ja toetusteks jagades “hoolijat” mängida.

2022. aastal maksis Eesti Energia riigile makse ja keskkonnatasusid kokku 669 miljonit eurot. Sellest erinevate otseste maksude ja aktsiisidena 124,5 miljonit ja süsinikdioksiidi (CO2) emissioonikuluna turuhinnas 544,4 miljonit eurot.

Kontserni normaliseeritud EBITDA ehk kulumieelne kasum ilma pikaajaliste elektri ostulepingute väärtuse muutuse mõjudeta oli möödunud aastal 333 miljonit eurot, kasvades mullusega võrreldes 37 protsenti.

Statistikaameti esialgsetel andmetel aga langes Eesti majanduse käekäiku iseloomustav sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2022. aasta kokkuvõttes möödunud aastal 1,3 protsenti.

Uued Uudised