Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valimisstuudiote võrdlus. Kanal 2 – ETV: 2:0

-
01.03.2023

Tänases suures erakonnajuhtide debatis Postimehe ja Kanal 2 valimisstuudios formuleeris EKRE esimees Martin Helme väga täpselt vastuse valeväidetele, nagu tahaks tema erakond Eestit Euroopa Liidust välja viia.

Tegemist on valeväidetega. Martin Helme ütles, et ta ise tõesti ei pooldanud Euroliitu astumist, kuid pärast referendumit, kui eesti rahvas otsustas EL-i astumise kasuks, aktsepteeris Helme seda valijate soovi. Kui alguses oli Euroliit mõeldud rahvusriikide vabatahtliku demokraatliku ühendusena, siis aastatega on sellest põhimõttest aina kaugenetud ja asi areneb euroföderatsiooni ja rahvusriikide kaotamise suunas.

„Vahel on vaja Brüsselis „ei“ öelda, seda pole sina veel õppinud,“ ütles Martin Helme Kaja Kallasele.

Tänases debatis imponeerib korrektsus, mis ei välista teravaid seisukohti ja emotsionaalsust. Näiteks Martin Helme ja Kaja Kallase väitlus, nende miimika, intonatsioon ja vastastikune lugupidamine olid lausa armsad – väitlus oli terav, aga ei läinud kordagi isiklikuks.

Paraku ei saa kindel olla, et sama atmosfäär kordub ka tänaõhtuses ETV valimisstuudios. Sest väga palju sõltub saatejuhtidest – Priit Hõbemägi ja Elo Mõttus-Leppik on rahulikud, heatahtlikud, erapooletud ja suudavad pingutamata hoida väitlust konstruktiivsuse raames. Ja selleks ei ole Postimehe ajakirjanikel vaja ei poliitikute peale käratada ega näidata tuntud ja haritud inimestele jalgpallitagujatele kohaseid kollaseid kaarte, mis on „avalik-õiguslikus“ süsteemis eostatud ajakirjanduslik käkk.

Ja erinevalt riiklike saatejuhtide paarist Kuusk-Tralla ei vali nende Postimehe kolleegid pooli ega sega nendele maailmavaateliselt mittesobivate saatekülaliste juttu.

Ivan Makarov