Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE tõusis eelmisel nädalal kõige populaarsemaks erakonnaks

-
02.03.2023
Tõrvikurongkäik Tallinnas 2023, Martin Helme

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud ja Norstati tehtud värske küsitlus näitab, et viimase nädala arvestuses on EKRE Reformierakonnast mööda läinud.

Ka juba teisipäeval avaldatud viimase nelja nädala koondtulemusena oli näha EKRE tõusus ja Reformierakonna langust.

21.–27. veebruari nädalal oli EKRE toetus 25,2 protsenti, Reformierakonnnal 24,8 protsenti, Keskerakonnal 19 protsenti, Eesti 200-l 9,5 protsenti, Isamaal 8,8 protsenti ja sotsiaaldemokraatidel 8,6 protsenti.

Reformierakonna toetus on alates aasta algusest pidevalt allapoole tiksunud. Ja EKRE on veebruari jooksul suutnud toetuse uuesti tõusule pöörata. Tulemuseks ongi see, et EKRE on pidevalt Reformierakonnale lähenenud ja teiselt poolt suutnud kasvatada vahet kolmandal kohal oleva Keskerakonnaga.

Kui võtta aluseks see arvutus viimase nädala toetuse kohta, tuleks riigikogu kohtade jaotus umbes selline: EKRE ja Reformierakond 28 kohta, Keskerakond 20 kohta, Eesti 200 9 kohta, Isamaa ja sotsid 8 kohta.

Oma uuringu tulemused avaldas ka RAIT Faktum & Ariko, mis keskendub tegelikule hääletamisele valimiste ajal. Sellest nähtub, et EKRE ja Reformierakonna toetus valijate seas on peaaegu võrdsustunud: Reformierakonda peaks toetama 24% valijaid, EKRE-t 22%.

„Hinnates nüüdset prognoosi eelkõige Reformierakonna ja EKRE tulemuse seisukohalt, mis erineb oluliselt ja intrigeerivalt senistest reitingutest, siis meie seletus oleks järgmine: vähemalt meedias avaldatud sõnumite alusel paistab, et muud uuringufirmad mõõdavad endiselt toetust erakondadele, mitte käitumist valimistel,“ selgitas RAIT Faktum & Ariko uuringujuht Kalev Petti Delfile.

Keskerakond saaks RAIT Faktum & Ariko järgi 17%, Eesti 200 13% ning Isamaa ja SDE 8% valijate toetuse.

„EKRE toetaja üsna kindlasti ka hääletab (läheb valima), Reformierakonna toetajaist ei pruugi osa seda teha, kuigi toetajana on nad lojaalsed,“ lisas Petti. Ka EKRE ja Keskerakonna valijad on tema sõnul üldiselt lojaalsed, kuid EKRE puhul on võrreldes eelmiste valimistega rohkem uusi hääletajaid.