Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Norra vabandas saamide ees tuuleparkide pärast. Kaja Kallase globalistlik valitsus peab samuti põliselanikega arvestama

-
03.03.2023
Võõrad võtavad meilt kõik, mere ja maa.
© Uued Uudised

Brüsseli utopistliku rohepöördeplaaniga kaasa läinud Kaja Kallase globalismimeelse valitsuse plaanidele ehitada rannikumeri hiigeltuulikuid täis saab vastu seista nõudega säilitada põlisrahva eestlaste asuala loodus – nii nagu juhtus Norras meie sugulasrahva saamidega.

BNS vahendab: “Norra valitsus palus neljapäeval vabandust saami põlisrahva põhjapõdrakasvatajate ees, kelle maadele rajati tuulepargid, mis kuulutati pärast nende ehitamist ebaseaduslikuks.

Tuulikud töötavad Fosenis hoolimata sellest, et Norra ülemkohus otsustas 2021. aasta oktoobris, et nende püstitamine rikub piirkonda sajandeid põhjapõtrade karjatamiseks kasutanud saamide õigusi. Kohus leidis toona, et projekt rikub saami perekondade õigust põhjapõtru kasvatada.

Norra politsei viis varem päeval jõuga minema meeleavaldajad, kes blokeerisid protestiks saami põhjapõdrakasvatajate maadele tuuleparkide ehitamise vastu pääsu mitmesse ministeeriumi.

Valdavalt teismeeas aktivistid alustasid protesti Norra lääneosas Fosenis asuva tuulepargi vastu nädala eest ja olid esmaspäevast peale Oslos ministeeriumihoonete sissepääse tõkestanud. Protestid algasid eelmisel neljapäeval, kui rahvariietes saamid sulgesid energiaministeeriumi sissepääsu. Sel nädalal hakkas meeleavaldajaid juurde tulema ning tõkestati pääsud ka teistesse ministeeriumidesse ja ametiasutustesse.

Neljapäeval viis politsei protestijad minema rahandus- ja kultuuriministeeriumi eest ning ütles ringhäälingule NRK, et neile määratakse trahv.

Vaidluste keskmeks on Euroopa suurim maismaatuulepark Oslost umbes 450 kilomeetri kaugusel Fosenis, kuhu on püstitatud 151 tuuleturbiini. Aktivistid rõhutavad, et üleminek rohelisele energiale ei tohi tulla põliselanike õiguste arvelt.

Norra, Rootsi, Soome ja Venemaa põhjaaladel elab umbes 100 000 saami, kes elatuvad põlisest põhjapõdrakasvatusest ja kalapüügist.”

Praegune Kaja Kallase valitsus kavatseb rannikumere, sealhulgas Liivi lahe, hiigeltuulikuid täis ehitada, sealt aga kulgeb üks siitkandi suuremaid lindude rändeteid.

Kommenteerib EKRE poliitik Robert Kiviselg:

“Kui saamid protestivad juba rajatud tuuleparkide vastu, sest see on hävitanud nende normaalse elukeskkonna, siis meie rannarahvas alles unistab.

“Kuidas küll oma vallas kasutada seda talumistasuna saadavat miljonit eurot ning mida kõike selle tasuta elektriga peale hakata?”

Usutakse suurkorporatsioonide udujuttu odavast energiast, usutakse maailma suurimate tuuleturbiinide keskkonnasõbralikkust, usutakse eesti rahva süüd kliima soojenemises jne.

Saarlased, kihnlased, ruhnlased, Tõstamaa, Häädemeeste ja Pärnu rahvas, on viimane aeg ärgata! Need plaanid, mis tehakse meie meres ja randades on kordades suurema mõjuga, kui see mühin seal kauges Norra rannas. Need plaanid ei kanna eesti rahva huve!

Mis kahjud võtab sisse meie turism, kalandus, inimeste hingerahu sh. siinsete inimeste tervis?!

Ärgake üles, sest hiljem saamide kombel kisada ja end politseil lohistada laskmine on juba tunduvalt suurem katsumus, kui teha 5. märtsil valimisjaoskonnas õige valik.

On vaid üks eesti rahvast hooliv erakond, kes paneks sellele hullumeelsele plaanile piiri.”