Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: poliitilised külvivolinikud on maal tagasi

-
03.03.2023
Andres Raid
© UU

Valimiseelselt päris segaseks läinud esinemiste taustal on suisa kosutav kuulda poetagusteks sõimatud maameeste ja -naiste juttu.

Katsuge vastu vaielda! „ Mõned veel mäletavad seda komparteilaste juttu, kus kõike tuli teha ja kõigest tuli aru saada NLKP 26. kongressi otsuste valguses. Tuleb liikuda helge tuleviku poole, selleks on vaja tõsta tööviljakust ja nii samas vaimus ikka edasi.

Aga nüüd on ju sama! No vaata ise – kõikvõimalikud tarkpeadeks nimetatud tegelased räägivad nii: selleks, et vähendada ääremaastumist, tuleb suurendada ettevõtlusmaad.“ Ilus!

Mida me siin maal siis tegema peame, täpsemalt!? Mingit plaani ju pole, mingit selgust pole ja mingistki konkreetsusest pole lõhnagi. Pärast sõda oli selles mõttes lihtsam aru saada, sest ei treial ega kingsepp ei teinudki nägu, et ta seda põllumajandust tunneb ja sellest midagi taipab. Ta oli seal kuskil vabrikus olnud, mingit kindlat tööd teinud ja nüüd vagude vahel seistes ei olnud tal ju sellest mingit aimu, linnapoiss veel ka.

Nüüdsed kingsepad ja partorgid on ju poole ohtlikumad. Neil on mingi atestaat taskus, nad on suurepäraselt ära õppinud mittemidagiütleva Brüsseli kantseliidi ja lisaks Linuxi või Windowsi. See, mis on Hollandis või Inglismaal vajalik, see ei pruugi sedasama ju siin olla.

Neid see ju ei huvita, neil endal pole ju mingit seost maaga peale mingi kinnisvara mõistes ja rahalise, ta ise seal ei tööta seal, ta ei tea ja teda tegelikult ei huvita ka. Häda on ju see, et meie igasuguste süsteemide korraldajad ei ole ise neis süsteemides töötanud, nad ei oska põhimõtteliselt mingi määruse või direktiivi sisu tegeliku olukorraga kuidagi seostada ning kui nad isegi on ausad ja tahaksid midagi ära teha, siis nad lihtsalt ei oska. Siis hakatakse nimesid muutma – töötukassa töökassaks, haigekassa tervisekassaks – mida see juurde annab, mida see paremaks teeb?! Mis lisaväärtuse see loob?!

Lähen hambaarstile ja too küsib mu käest, et palju ma söön. Püüan midagi mõelda, palju sa suitsetad?! Palju viina jood?! Mul pole selle koha pealt midagi häbeneda, vastasin ära. Aga milleks dentistile need andmed?! Palju mul vahekordi on olnud?! Tohter ütles ausalt ja ilmse irooniaga, et ega teda ei huvitanudki, haigekassa tahab teada, muidu ei maksa raha välja! Keegi mõtles suure raha eest välja, et võiks ju küsida, teine samasuure või veel suurema summa eest haudus välja küsimused ja kellele seda TEGELIKULT vaja on?!

Arstid on siin ju sageli samasugused ohvrid, nad lihtsalt on sunnitud neid partorgide väljamõeldud mänge kaasa mängima. Sest partorg pole ju sellega ise kuidagi seotud, aga need inimesed sigatsevadki süsteemides, mida nad ei tunne ja nende ülesanne ongi mingi näilise tegevuse imiteerimine. Taani põlluministeeriumis on näiteks nii, et sa mingiks osakonna juhatajaks ei saagi, kui saa samal alal praktiliselt pole vähemalt 5 aastat rüganud.

Praegu on olukord ju nagu aastani 1963, mil kõikvõimalikud külvivolinikud maal vaid irveid põhjustasid. Isegi kompartei sai aru, et parteilisest entusiasmist pelgalt ei piisa ja majandite juhtideks hakati suunama neid, kes reaalselt midagi sellest „virtsahvtist“ jagasid ja inimesigi organiseerida suutsid.

Näib, et oleme selles varasemas perioodis taas tagasi. Kui praegu ei küsitakse mõne parteijüngri käest, et kas näiteks Eesti Energia juhatuse liikmeks hakkad, siis vastus on ju mitte see, et ei oska, vaid hoopis traditsiooniline – a palju pappi saab?! Oskamine polegi oluline!“

Maamees lisab laia naeruga, et on UU-st ikka lugenud, kuidas Nordical läheb ja kuidas temagi kaudselt sellele tema meelest sulaselgele virutamisele kaasa aitab Lisamegi siia, et Nordica reise teeb tema asemel siin ukrainlaste SkyUp või leedukate SmartLynx. Meie Nordica aga läheb hoopiski, meie maksumaksja toel loomulikult, vedama turiste Inglismaa ja Kreeka vahel ja seda üliodavate piletitega – Eesti maksumaksja taob ju selle vahe briti suvitajale kinni!

Andres Raid