Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valdo Helmelaid – hinnangud kandideerivatele erakondadele

-
04.03.2023
Valdo Helmelaid ja Martin Helme

Valimiste eel saavad meist kõigist politoloogid, arvamusküsitluste ja reitingute eksperdid. Olles ise kandidaadina ja omavalitsusjuhina mängus, siis ei ole tegemist erapooletu vaatega. Et mul on nii pereliikmeid, sugulasi, sõpru, tuttavaid kui kolleege kõigi erakondade liikmete, ja maailmavaadete esindajate hulgas siis toonitan, et järgnevates hinnangutes ei ole midagi isikliku. Poliitilised ja maailmavaatelised erinevused ei sega meil inimestena üksteist aktsepteerimast ja suhtlemast.

Aga hakkame siis otsast minema:

Reformierakond

Nomenklatuuripartei nr 1. EKP vol 2. Sinna kuulutakse, et olla lähedal võimule=rahale=mõjule, hüvede jagamisele. Ka selleks, et mõnikord siiralt oma kodukandi ja valijate heaks midagi ära teha. Mingil põhjusel müüb end jätkuvalt „ettevõtlussõbralikuna“ ning kuvandiks „meie poolt hääletavad jõukad, edukad ja targad“. No kes ei tahaks olla edukas, tark ja jõukas, kas või omas peas samastuda? Ka siis, kui ka pärast 20 aastat hääletamist jõukust kuskilt ei paista ning Reformierakonna juhitavate või osalusega valitsuste ajal lahkuvad Eestist inimesed, sulguvad ettevõtted, tõusevad maksud ja hinnad, takerduvad taristuprojektid, langeb konkurentsivõime ja riigil puudub igasugune tugevusvaru toimepidevuses? Vastu oma põhimõtteid mitte kasutada võõrväljendeid nendin – beats me…?

Keskerakond

Nomenklatuuripartei nr 2. Põhjused kuuluda samad, mis Reformierakonna puhul ja küllap sellest ka sugugi mitte harv ülehüppamine nende kahe vahel. Maailmavaade on diilide tegemine kõigiga ja kõige üle. Erakond, keda veendumused ei sega. Retoorika oleneb publikust, kellele parasjagu esinetakse, olles vajadusel kas rahvuslik/internatsionaalne, sotsiaalne/turumajanduslik, eestimeelne/venemeelne jne. Positiivne külg on, et mõnikord nende diilid ka peavad ja on Eestile kasulikud. Mõnikord.

Eesti 200

Kontrollitud opositsioon nr 1. Reformierakond woke-rahvale, vasakpoolsuse ja hüperliberaalsusega flirtijatele. Kaks ühes: vali E200, saad Reformierakonna pealekauba. Retoorikas kasutatakse progressiive käivitavaid märksõnu. Maailmavaade seisneb selles, et pole maailmavaadet, aga lahendused sellegipoolest kõigele, kuskil tulevikus olemas, väidetavalt… Millised täpsemalt, selgub pikas vaates, kunagi. Seniste mittepoliitiliste poliitprojektide saatus Eesti poliitikamaastikul pikka iga ei ennusta.

Parempoolsed

Kontrollitud opositsioon nr 2. Reformierakond neile, kellel jaoks Reformierakond loosungite ja majanduspoliitilise ning administratiivse tegelikkuse ühendamine on juba moraalse valuläve jaoks ületamatu. Kaks ühes: vali Parempoolsed, saad Reformierakonna pealekauba.

Isamaa

EKRE vanem, kõhetum ja pelglikum vend. Tahaks olla rahvuslik ja konservatiivne, päritolu nagu kohustab, aga samapalju sooviks olla võimu (=raha=ametikohtade=mõju) juures ja seetõttu ei julge valju häält teha liberaalide suunas. Siiski, EKRE mõju, liikmete arvu ja Riigikogus esindatuse kasvades oma rahvuslike ja konservatiivseid algeid taas leidev, sest muidu kõnnitaks nende juurest EKREsse. Kas taktikaline kavalus, sundvise või oma siiras rahvuskonservatiivsete juurte taasleidmine, siin on aeg kohtunikuks.

Sotsiaaldemokraadid

Eelmise aastani kestnud flirt äärmusvasakpoolsuse ja -liberaalsuse ning rohepesuga on vähemalt valimisteperioodiks kõrvale pandud ning pöördutud rahvusvahelise sotsialismi algallikate juurde. See on palgasaajate ja sinikraede õiguste eestkõneleja trooni taotlema. Kui usutav on see samadest suudest, kelle peamised mured veel aasta tagasi olid õigete väljendite leidmine väidetavalt 57+ eksisteeriva soo ja sättumuste kõnetamiseks, Eesti ja Euroopa liidu välispiiride liigne pidavus ning mure, et eesti keel, meel ja kultuur ei vaevaks migrantide meeleolu? Küsimus retooriline ja aeg on jällegi kohtunik, kui siirad on sotsialistid palgasaaja kaitsmisega või sukeldutakse valimiste järel jälle loodusseaduste painutamisse ja eesti keele poliitkorrekteerimisse.

Rohelised

Sama kaubamärgi all, isegi ei jõua enam loetleda mitmenda seltskonna katse päris erakonda luua ja poliitikas kaasa kõneleda. Seekordne versioon tundub olevat jällegi pisut rohelise liikumise algallikate poole pöörduv, valimistel rõhuasetus keskkonna ja loodushoiu teemadel. Kui püsivad teemad on lootus järgmisel valimistel künnist riivata, ent pigem omastatakse nende leivanumbrid teiste erakondade poolt ja kaubamärk läheb jälle varju.

EKRE

Eesti esimesena. Häbenematu rahvuslik egoism. EKRE on täna see, mis ERSP oli eelmise sajandi viimasel kahel kümnendil. Otse ütlev, otsustes kompromissideta rahvust, keelt ja riiki esimeseks seadev. Kui paigutatakse äärmuseks, siis tuleb nentida, et mitte EKRE seisukohad pole äärmuslikud, vaid ülejäänud on nii kaugele vasakule liikunud, et parem/rahvuslik jääb neile tõesti kaugeks ja paistab ääre peal olevat. Kui äärmuslik on mõnede lihtsate rahvuslikust enesealahoiu instinktist juhinduvate mõtete järgmine, nagu arusaamad: et kohaneb sisserännanu, mitte põlisrahvas; et majanduses on mõistlik kasutada ära oma konkurentsieelised, sh kohalike energiaallikate näol; et oma tootjate, eriti põllumajanduse toetamine on julgeolekuküsimus; et mõistlikum on toetada nii kodusid kui ettevõtjaid läbi maksukoorma leevendamise, mitte riigi poolt raha kokku korjamise ja ümberjagamise läbi; et tehnoloogiad vahetuvad, aga mitte siis kui ideoloogia nõuab, vaid siis kui uus on arenenud paremaks, puhtamaks, kiiremaks ja odavamaks kui senine.

 

Valdo Helmelaid, Tapa vallavanem, Riigikogu kandidaat Lääne-Virumaal, EKRE