Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

E-valimised… miks ei taha seda süsteemi isegi mitte liberaalide valitsetavad maad, kuid kasutab Venemaa?

-
06.03.2023
Selle Associated Presse foto allkiri on: Venemaa president Vladimir Putin hääletas elektrooniliselt oma Novo-Ogarjovo residentsist.
© Scanpix

Valimistulemuste selgumise järel kahtlevad ühed selles, kuidas liberaalne leer ikkagi just e-valimistega edu saavutas, teised aga tõttavad ütlema, et ei osata kaotada ja aetakse vahtu üles. Õhku jääb aga küsimus: miks siis seda “veatut võimalust” maailmas praktiliselt ei kasutata?

Praegu on sellised e-valimised käigus ainult Eestis ja Venemaal, Venetsueelast räägitakse ka, kuid täpsemaid andmeid pole. Küll aga ei kasuta e-valimisi mitte ükski riik, kelle poole Reformierakond alt üles vaatab – Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia…

Vastus on üks – pole piisavalt kontrollitavad, pole usaldusväärsed, liiga palju on “pimedaid nurki”. E-hääled kustutatakse kibekähku, kui need on kellelegi laiali jaotatud ja puudub igasugune võimalus üle vaadata, kuidas hääled anti ja liikusid. See ei ole loomulik.

Kui kahtlejate kohta öeldakse, et neil pole tõendeid, siis veel hullem on see, et keegi pole ju tõestanud ka seda, et e-keskkond on võltsimisvõimalusteta. Paraku peaks just süsteemi loojad tõestama, et kõik toimib turvaliselt, aga seda pole suudetud teha.

Eesti e-valimisi on kaemas käinud paljud Euroopa maad, aga keegi pole hurraaga ennast nendega sidunud. Miks küll?

Seni aga saavutavad e-valimistega “valimisvõite” Reformierakond, Ühtne Venemaa, Venezuela Ühendatud Sotsialistlik Partei… Ka Putin e-hääletas viimastel valimistel oma Novo-Ogarjovo residentsist.

“Räige võltsimine. Meil on süsteem, mida ükski isegi nö “liberaaldemokraatlik” riik ei tunnista ualdusväärseks, kuid Eesti ainsa riigina maailmas seda kasutab ja selle tulemusel on alati võitnud vaid üks erakond 2005. aastast, kes enne süsteemi kehtestamist kunagi niivõrd ei võitnud. Igal inimesel peaks häirekella lööma, et kui meil on see süsteem olnud 18 aastat, siis sel ajal pole mitte ükski riik seda pidanud usaldusväärseks!” kirjutab Jaak Madison sotsiaalmeedias.

Miks ei ilmunud e-hääletuse tulemused välja enne, kui paberhäältega oli pilt selgumas. E-valimised olid juba ammu lõppenud ja seega saanuks ülevaadet tulemustest alustada e-häältest, millele lisandunuks üleloetud paberhääled?

Uued Uudised