Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Õiglased, ühetaolised ja ausad e-valimised… nagu Venemaalgi?

-
06.03.2023
Selle Associated Presse foto allkiri on: Venemaa president Vladimir Putin hääletas elektrooniliselt oma Novo-Ogarjovo residentsist.
© Scanpix

Asusin valimiste õhtul ETV kanalil vaatama valimiste erisaadet. Harjumuse kohaselt lootsin näha juba esimesi valimise tulemusi. Kahjuks pidin aga pettuma. Nimelt teatas valimiskomisjoni esimees, et e-valimiste tulemusi peab veel ootama ja hiljemalt kella 23.00 tulevad e-valimiste tulemused. Asi tundus kuidagi tuttav.

Ka Venemaal 2021. aasta septembris toimunud e-valimiste tulemuste avaldamist hoiti sama moodi kinni, et kindlasti saaks eelnevalt avaldatud reitingutega samane tulemus. 21. septembril 2021. aastal avaldas Postimees 14. leheküljel e-valimiste asja seletava karikatuuri. Seal juures olev kiri ütleb kõik: „Teeme nüüd ikka vahet. Kui Venemaal saab üks erakond ebaloomulikult palju e-hääli, on see väga paha. Aga kui see meil juhtub ja hiljem kõik jäljed kustutatakse, nimetatakse seda demokraatiaks.“

Niinimetatud e-valimisi kasutab vaid kaks üdini demokraatliku riiki, ülejäänud tagurlik maailm e-valimisi ei kasuta leides sellise valimissüsteemi juures võimaluse võltsimisteks ja loeb neid ebaturvalisteks. Lisaks julgesid mõni aasta tagasi ühe tagurliku Euroopa riigi teadlased avaldada avalikult oma uurimise tulemused, milles nad tõestasid ära e-valimiste ebaturvalisuse. Selle peale teatasid aga Eesti vastavad ametnikud, et tõesti on võimalik e-häält võltsida, aga see on liiga kallis tegevus ja keegi ei taha sellega tegeleda.

Venemaal on aga mitu ülisuurt IT keskust mis avalikult tegelevad teiste riikide valimistesse sekkumisega. Nendel keskustel on piiramatud rahalised vahendid. Neid keskusi juhtiv Prigozhini nimeline isik on juba mitu aastat tagasi tunnistanud, et nad sekkuvad otseselt teiste riikide valimistesse ning nad jätkavad valimistesse sekkumist. Antud isiku jutu järgi on tema juhitud IT keskused sekkunu kõigi Venemaa lähi piirkonna riikide valimistesse ning ka suurriikide valimistesse. Ametlikult on kinnitust leidnud ka USA valimistesse sekkumised. Enamus neid sekkumisi tuli välja mõni aeg hiljem järelkontrolli käigus.

Eesti „üliturvalist“ e-valimist aga ei ole isegi võimalik kontrollida välise sekkumise võimaluse suhtes. Andmekandjad e-valimiste andmetega lähevad koheselt lihtsalt hävitamisele! Mingil juhul ei tohi keegi kontrollida valimiste õigsust. Sarnaselt Eestile hävitatakse ka Venemaal ametlikult koheselt e-valimistega seotud andmed.

Erinevalt Venemaast tühistatakse aga Eestis e-hääli. Inimesed avaldasid valimistel oma tahet, valimiskomisjon aga otsustas „ühetaoliste“ valimiste kinnitamiseks lihtsalt tühistada osa antud hääli. Kas need hääled olid antud vale erakonna poolt?

Eesti põhiseaduse järgi on valimised üldised, ühetaolised ja otsesed. Hääletamine on salajane. Kui valimised on ühetaolised, siis miks ei saa paberkandjal hääletada kusagil erakonna kontoris? Miks ei saa paberkandjal hääletada suvalises kohvikus, raamatukogus või ööklubis? Miks ei saa paberkandjal hääletada bussis tagaistmel mõne kandidaadi korraldatud väljasõidul? Ehk oskab keegi seletada kuidas saavad hooldekodudes lamavad hooldealused, kes ei suuda isegi abi nupule vajutada ja klaasi veega kapilt võtta, vapralt e-hääletada? Korraldades e-valimisi rikutakse ka otseselt põhiseaduse § 42 ja kogutakse ja talletatakse andmeid Eesti kodaniku veendumuste kohta

Kuidas seostub ühetaoliste valimistega hääle muutmine. Millise riigi valimissüsteemis saab veel häält muuta? Kui on ühetaolised valimised siis peab ka paberkandjal saama häält muuta.

Prigozhini IT keskuste töötajad on korduvalt Venemaa meedias uhkusega teatanud, et nad on muutnud korduvalt Eesti e-valimiste tulemusi. Nüüd mindi aga juba järgmisele tasemele. Venemaa on Eesti meedia agentuuri kaasabil asunud otseselt muutma ja mõjutama valijate meelsust. Eesti meediaagentuurid õhutavad Venemaa suuniste kohaselt vihkamist poliitilise veendumuse alusel. DELFI avaldas selle Venemaa juhitud infooperatsiooni käigus oma väidete tõestuseks otseallikatest saadud „ehtsa dokumendi“. Kahjuks ei ole aga seda „dokumenti“ avaldanud ajakirjanikud vist eluski näinud ühtegi tõelist Venemaal tehtud dokumenti. Venemaal avaldatud dokumendid on kõik täies mahus kirjutatud kirillitsas. Kirillitsas, vene keelde tõlgitud on ka organisatsioonide nimed. Mingit muud tähestiku seejuures aga ei kasutata. Siit tekib küsimus, kas DELFI ajakirjanikud on Venemaa toetusel loonud põhiseadusliku korda vägivalla abil kukutada püüdva organisatsiooni?

Eestis on aga üks erakond, mis on otseselt sattunud rahastamisskandaali. 2012. aastal toimunud niinimetatud Silvergate skandaali käigus liikunud raha päritolu ei ole siiani teada. Kas tõesti vastab tõele rahva hulgas liikuv kõmu, mille kohaselt antud sularaha on pärit otse Venemaalt? Kas tõest on Venemaa otseselt rahastanud ühte Eesti erakonda?

Viimaste päevadel oli valimistel ka lõbus uudis. Ajakirjanikud lausa kiljusid rõõmust teatades, et Eestis on tehtud maailmarekord antud e-häälte hulgaga. Kulla ajakirjanikud, kui ka kõik Eesti valijad kasutaksid valimistel e-hääletamist kas või mitu korda ei saa Eesti e-häälte hulk ikkagi ligi lähedale Venemaal antud e-häältele.

Jutu kokkuvõtteks saab vaid tõdeda, et 2012. aastal rahastusskandaali sattunud erakonnaga eesotsas on Eesti valitsus otsustanud kuulutada Venemaa valimised õiglasteks, ühetaolisteks ja ausateks.

Heiki Viks, Isamaa liige

Artur Viks, EKRE liige