Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kert Kingo: e-valimised on koht, kus siiani keeldutakse isikusamasuse tuvastamisest

-
07.03.2023
ID-kaart
© UU

Ükskõik kuidas meile ei üritataks neid valimisi ausaks rääkida, ei ole need seda kuidagimoodi. Ei saagi olla, kasvõi seetõttu, et:

▪︎ E-hääletanute puhul teame AINULT seda, kelle nimele väljastatud ID kaardiga süsteemi sisse logiti ja hääletati, aga mitte seda, kas hääletajaks oli ID kaardi omanik ise. Isikusamasust ju ei tuvastata.

Kuna pole teada ID kaardi tegelik kasutaja/hääletaja ning see, kas antud hääl väljendab ID kaardi omaniku tegelikku tahet, on need hääled tühised, nö kehtetud. Rääkigu spetsialistid mida iganes.

Riigis peaksid kõik protseduurid vastama ühesugustele standarditele. Ei saa olla nii, et ühtede tegevuste puhul aktsepteerime ühtesid norme ja teiste puhul teisi.

Näiteks on seadusega kehtestatud nõuded notari tehingutele kaugtõestamise teel:

▪︎ Notariaalsete toimingute puhul on toimingus osalejaga isikusamasuse ja tegeliku tahte tuvastamine kriitilise tähtsusega.

Isikut tõendava dokumendi ning tehingus osaleva inimese isikusamasuse aitab turvaliselt tuvastada Eestis arendatud Veriffi BIOMEETRILINE NÄOTUVASTUSTEHNOLOOGIA.

Samad põhimõtted kehtivad ka sotsiaalministeeriumi haldusalas ehk mujal kui Eestis elavatele Eesti pensioni saajatele, kes peavad igal aastal tõendama enda elusolekut.

▪︎ Inimesel on endal võimalik elusolekut tõendada kas isiklikult koos isikut tõendava dokumendiga sotsiaalkindlustusametisse kohale tulles või Skype teel (vajalik on nii isikut tõendava dokumendi kui veebikaamera olemasolu).

Praktikas näeb see välja nii, et pensionär peab veebikaameras näitama oma näo kõrval ka ID kaarti.
https://sotsiaalkindlustusamet.ee/…/pens…/elusolekutoend

Ja nii tekibki õigustatud küsimus – miks senini kategooriliselt keeldutakse e-hääletusse korrektset isikusamasuse tuvastamist (näo ja nime kokkusobivust) sisse viimast?

Kert Kingo, EKRE Riigikogu saadik