Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari Rootsile: me toetame teie pääsu NATO-sse, kui te lõpetate meie kohta valede levitamise

-
08.03.2023
Ungari lennukid Eesti taevas. Madjarid teenisid Leedu lennuväebaasis. Pilt on illustratiivne.
© UU

Ungari andis Rootsile õppetunni selle kohta, et vaenulikku igapäevapoliitikat ajav riik ei saa loota tingimusteta toetusele, kui tal endal on abi vaja. Sama peaks silmas pidama Eesti.

Ungari toetab Rootsi liikmesust NATO-s, kuid Rootsi poliitikud peavad lõpetama valede levitamise Ungari ja õigusriigi kohta, ütles Ungari parlamendidelegatsiooni juht teisipäeval Stockholmis.

Ungari ja Türgi on ainsad NATO riigid, mis on eri põhjustel pikalt venitanud Rootsi ja Soome liikmesustaotluste ratifitseerimisega oma parlamentides.

Budapest hääletab lähinädalail ilmselt mõlema riigi alliansiga liitumise poolt, ütles Ungari parlamendi asespiiker Csaba Hende Stockholmis ajakirjanikele.

“Alustasime arutelu läinud nädalal ja tavaliselt, kui kõik laabub sujuvalt, on mõne nädala pärast selline arutelu lõppenud,” ütles Hende.

Ungari viivitamine ratifitseerimisprotsessiga on muutnud närviliseks nii Rootsi kui Soome, mille ühist taotlust pidurdab eriti jõuliselt Türgi.

Ungari parlamendi veebikülje andmeil pidi hääletus esmalt aset leidma 6. ja 9. märtsil, ent nüüd on see lükatud edasi 20. märtsile.

Hende ja teised Ungari seadusandjad kohtusid teisipäeval Rootsi parlamendi spiikriga “viisakusvisiidil”.

“See oli soe, sõbralik, ettepoole vaatav ning kandis endas uue alguse lootust,” ütles Hende. “Tegime selgeks, et Ungari valitsus, Ungari president ja valdav enamus parlamendiliikmeid toetab ühehäälselt Rootsi NATO liikmesust.”

Ent ta märkis, et Stockholmi ja Budapesti vahelisi kahepoolseid suhteid on vaja parandada.

Rootsi peab samuti näitama Ungari vastu üles rohkem austust, ütles Hende, süüdistades Rootsit valede levitamises.

“Hea oleks, kui tulevikus väldiksid Rootsi poliitikud, valitsusliikmed, parlamendiliikmed ja Euroopa Parlamendi liikmed Ungari kujutamist vales valguses, viidates õigusriigi põhimõtete puudumisele, mis ilmselgelt tugineb ebatõestele faktidele,” sõnas ta.

Rootsit väisanud Ungari parlamendidelegatsioon külastab kolmapäeval Soomet. (AFP-Interfax-BNS)

Ka Eestis on liberaalsed valitsused kogu aeg Ungarit vaenanud, samas kui madjarite lennukid kaitsevad Eesti õhuruumi.