Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

The Telegraph: Suurbritannias toimus pandeemia ajal teadlik inimeste hirmutamine, et sundida neid alluma

-
08.03.2023
Skandaali keskne kuju on endine tervishoiuminister Matt Hancock.
© Scanpix

Ühendkuningriigis kogub jätkuvalt tuure endise tervishoiuministri Matt Hancocki WhatsAppi sõnumite skandaal, mille käigus on saanud kinnitust, et inimeste hirmutamine Covid-19 pandeemia ajal, nende käitumise suunamine propagandaga ja süütunde tekitamine, ei olnud sugugi vandenõuteoreetikute väljamõeldis.

The Telegraph on järjest avalikustanud Hancocki sõnumeid (enam kui 100 000 WhatsAppi sõnumit 2020. ja 2021. aastast). Sõnumitest ilmneb, et Hancock tahtis kuritarvitada uue tüve levimist ja hirmutada sellega inimesi nii, et nad alluksid valitsuse nõudmistele ja oleksid nõus uute piirangutega.

2021. aasta jaanuaris, kolmanda sulgemislaine ajal, kirjutas tollane Ühendkuningriigi riigisekretär Simon Case, et hirmu- ja süütunde tekitamine on valitsuse sõnumite läbisurumisel ülioluline. Samas oli Hancock kuu aega varem ühes oma sõnumis soovitanud, et hiljuti levima hakanud uut tüve saaks kasutada pinna ettevalmistamiseks uutele sulgemistele, „hirmutades inimesi alluma“.

Hancocki meedianõunik Damon Poole oli juba 13. detsembril 2020 hoiatanud tervishoiuministrit, et parlamendi konservatiivid on uute piirangute osas negatiivselt meelestatud. Ta soovitas Hancockile kasutada oma plaanide läbisurumiseks uut viirusetüve. Hancock vastas: „Uue tüvega ajame kõigile hirmu naha vahele.“
Poole: „Just, sellega paneme inimesed kõvasti oma käitumist muutma.“

Sõnumivahetus Poole’i ja Hancocki vahel leidis aset kaks päeva pärast seda, kui neid oli informeeritud uue viirusetüve, ehk alfa tüve levimisest, mis hiljem viis n-ö jõulude ära jätmiseni detsembris 2020.

Siiski ei olnud 2020. aasta detsembri sõnumid ainsad, milles endine tervishoiuminister ja tema ametnikud arutasid selle üle, kuidas allutada avalikkust pandeemia ajal kuulekusele. Juba kuus kuud varem, 2020. aasta juunis, mil Ühendkuningriik oli väljumas esimesest sulgemistelainest, väljendasid Hancock ja valitsuse teadusnõunik Sir Patrick Vallance rahuolu, et uurimus viiruse n-ö positiivses suunas liikumisest ei jõudnud avalikkuseni ja et meedia korjas selle asemel üles hoopis sünged ennustused.

„Kui tahame, et inimesed oleksid vabatahtlikult kuulekad, siis see polegi ehk halba asi,“ kirjutas Hancock WhatsAppis.

Ühendkuningriigi psühholoogid on tagantjärele korduvalt rõhutanud, et valitsuse sõnumid pandeemia ajal – sh ka nn hirmutavate postrite ja kampaaniate näol – olid üdini ebaeetilised ja sedalaadi liigne hirmutamine tõi kaasa koroonaga mitteseotud surmade tõusu ning ärevushäirete massilise sagenemise.

Allikas: The Telegraph