Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vene varade külmutamine Ukraina heaks jääbki vist jutuks

-
10.03.2023
Paljud on selle abielu unustanud.
© UU

Lääne poliitikuid peetakse suurteks sõnaseadjateks, kusjuures teod jäävad neist tavaliselt kaugele maha, ja seda muidugi ka Reformierakonna ning Kaja Kallase puhul.

Idee külmutada Vene varad ja sellest saadud tulu anda sõjas kannatanud Ukrainale on sajaprotsendiliselt tervitatav algatus. Ainult et see ilus idee kipub kokku jooksma, õigemini ainult suusoojaks jääma.

Juba mullu 18. oktoobril kirjutasid Postimees ja ERR: “Eesti soovib Venemaa külmutatud varad käiku lasta”, kusjuures see idee omistati Kaja Kallasele. Möödas on pea viis kuud ja nüüd kirjutab BNS: “Soome peaminister Sanna Marin toetab mõtet külmutada ja arestida Venemaa vara ning anda see üle Ukrainale. /…/ Marini sõnul “toetab Soome Rahvusvahelise Kriminaalkohtu, Ukraina võimude jõupingutusi rahvusvahelise agressioonikuritegude prokuratuuri keskuse loomiseks Haagis”.”

Sõda on väldanud üle aasta, varade kümutamine on viis kuud päevakorral, nagu ka kriminaalkohtu loomine, aga silmnähtavaid ja käegakatsutavaid tulemusi pole. Ilmselt tuleb kõigepealt luua õiguslik baas. Selle kohta kirjutas Õhtuleht 12. jaanuaril: “Tõenäoliselt kavatsetakse Eestis võtta vastu vajalik täiendus, et saaks külmutatud Vene Föderatsiooni varasid konfiskeerida ka ilma kriminaalvastutusele võtmata, kuid suure tõenäosusega kutsuks see esile selle, et Venemaa arestiks või konfiskeeriks Venemaal Eesti riigi, kodanike või äriühingute vara, leiab Tartu ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter.”

Probleem on selles, et idee algatajad kujutasid seda protsessi ette nii, et nad otsustavad varad külmutada ja nii lähebki, ei pea arvestama rahvusvahelise praktikaga, sest idee on ju õilis, ja ka venelased lasevad saba sorgu ning lepivad juhtunuga. Aga nii lihtsalt need asjad ei käi.

Nii jääbki mulje, et Urmas Reinsalu ja Kaja Kallas rääkisid Vene varade külmutamisest ainut valimiskampaania raames ja enese upitamiseks – näete, kui kõvad me oleme, võtame Vene varad ja anname ukrainlastele. Ainult et see kõik hakkab maksma sellest hetkest, kui Venemaa vastavad varad enam neile ei kuulu, seda rahvusvahelise otsusega, ja Ukraina saab kätte summad, millega ülesehitamist alustada. Seni on see idee ainult sõnad.

Kaja Kallast ja Urmas Reinsalut nende poliitilisest tegevusest teades jääb üle vaid arvata, et Vene varad niipea Ukrainat toetama ei hakka. Enesereklaam on sadu kordi lihtsam kui konkreetne tegevus. Tunnistas ju Kaja Kallas sedagi, et ta ei saa midagi teha, et kommunistide järeltulija Vasakpartei riigi toetusest ilma jätta.

Uued Uudised