Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Jaak Madison Leedu presidendile: kui Ukraina langeb, oleme meie järgmised

-
14.03.2023
Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison.
© Uued Uudised

Leedu president Gitanas Nauseda esines Euroopa Parlamendi täiskoguistungil Strasbourgis, kus ta rõhutas vajadust toetada Ukrainat ning toonitas, et Leedu koos teiste Balti riikidega on olnud üks Ukraina suurimaid toetajaid. Nauseda sõnas, et Venemaa peab täiemahulist sõda selleks, et taastada oma impeeriumit ning kogu Euroopa peab panustama Ukraina abistamisse.

Euroopa Parlamendi poliitgrupi Identiteet ja Demokraatia nimel kõneles Eesti esindaja parlamendis Jaak Madison, kes meenutas, et 1939. aastal oli võimalik Venemaal, toonase nimega Nõukogude Liidul, murda Balti riike üks haaval, kuna igal riigil oli soov omaette läbi rääkida Moskvaga. Madison rõhutas, et kui hakkad saatanaga läbirääkimisi pidama, oled juba eos kaotanud ning seetõttu pole praegu võimalik ka ette kujutada rahumeelset kokkulepet Venemaaga.

Lisaks tõi Madison esile, et Balti riigid on olnud maailmas kõige suuremad Ukraina abistajad militaar- ja humanitaarabi näol SKP suhtes ning neljas riik on meie järel Poola. Samas on www.statista.com andmetel Saksamaa andnud vaid 0,17% ja Prantsusmaa 0,07% SKP-st abina Ukrainale.

Jaak Madison toonitas, et lähinädalad ja -kuud võivad tuua otsustava momendi sõjas ja pealejääja pole kaugeltki selge. „Meie oleme andnud oma maksimaalse panuse ja meil, Balti riikidel, pole enam võimalik väga palju anda, kuid eelkõige suurriikidel on võimalus otsustada Ukraina sõja saatus läbi tugevama militaarabi. Kui aga seda ei tule ja Ukraina peaks langema, siis on meil uus sõda järgmise paari aasta jooksul ja meie oleme järgmised“, rõhutas Madison.

Debatt Leedu presidendi Gitanas Nausedaga on järelvaadatav SIIT