Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Karl Olaf Rääk: liberaalne reaalsus muutub vastavalt vajadusele

-
17.03.2023
Miski nagu ei klapi.
© UU

Kui pole, järelikult pole olnudki.
Ostap Bender

Hommikul ärgates tundsin, et miski ikka kripeldab valimistega seoses. Meenus Reformierakonna valimiseelne julgeolekutuur, mis toimus eelmise aasta viimastel kuudel. Eriti meenus foto Keilas toimunud Kaja Kallase kohtumisest kohaliku rahvaga, kus osales vaid käputäis inimesi, neistki enamus tuuriga seotud parteilasi. Kui kõrvutada seda meile näidatavate valimistulemustega, siis miski nagu ei klapi.

Mõtlesin, et otsin meenunud foto Internetist üles ja vaatan, kas mäletan seda õigesti. Teen Google otsingu lahti, trükin “julgeolekutuur” ja… ei leia midagi peale Reformierakonna valimiskampaania. Tõsi, Keila ürituse kohta on üks video, nii et sündmus siiski toimus. Samuti leiab mõne hoolega lõigatud foto, kus ainult esineja peal. Tähelepanuväärne on see, et otsingus välja tulevad materjalid on Reformierakonna värvides, kas nende lehelt või Facebookist. Laiema otsinguga leiab ka muud, kuid ka see paistab tublisti harvendatud olevat.

Teen pildiotsingu – sama tulemus. Kasutan teist otsingumootorit. Tulemused on mõnevõrra erinevad, aga otsitavat ei leia. Küll aga leiab võiduerakonna kampaaniapilte.

Seejärel oletan, et populaarsema erakonna julgeolekutuuri ju ometi kajastati meie uudiseportaalides. Otsin “julgeolekutuur” nii Delfi, Eesti Ekspressi, Postimehe, Päevalehe veebist. Kahjuks asjata, sellist sündmust pole kunagi mainitud, veel vähem pilte avaldatud. Pole olnud. Leida võib vaid pealkirju, nagu “POLIITIKARADAR | Sotsid hakkavad julgelt peale… ja kolistavad ämbreid” või “TAGATUBA | Valimiste öö annab riigikokku neli Helmet ja kaks Kallast”. Julgeolekutuur? Milline julgeolekutuur? Tõsi küll, Postimees on konspiraatorite ringist pisut eemaldunud pealkirjaga “Pildid: endised kaitseväe juhatajad reklaamivad julgeolekutuuri”.

Selleks hetkeks oli selgeks saanud, et seda, mida otsin, ei olegi võimalik leida, sest liigset mõtlemisainet pakkuvad jäljed on otsingumootoritest ja ajakirjandusest eemaldatud.

Tõsi küll, otsitav pilt õnnestus siiski üles leida, kuna seda oli Facebookis jagatud, koos kommentaaridega stiilis “kuidas nad kavatsevad oma 30% toetust kätte saada”. Nagu näeme, ei saanud nad mitte 30, vaid lausa 31.2% häältest.

Inimese alateadvus märkab asju, mida massimeediast uinutatud mõistus tähele ei pane. See annab märku, kui mingid asjad kokku ei lähe, näiteks kui reaalsetele kohtumistele ei tule peaaegu keegi, samas e-hääli tulvab tuhandete kaupa. Selliste ebakõlade vältimiseks on vaja reaalsus propagandaga kooskõlla viia, ajalugu jätkuvalt kustutada ja ümber kirjutada, nagu Orwelli “1984”-s.

Tulles tagasi artikli alguses kasutatud tsitaadi juurde, siis kuulsa lause “Kui pole, järelikult pole olnudki” poetas Ostap Bender Alam-Vasjuki maleklubi presidendiga malet mängides. “Kus on minu vanker, just äsja oli siin”, protestis ausameelne maletaja. Aga Ostap Bender, kes oli mainitud malendi just sisse vehkinud, tegi oponendile üleoleval moel selgeks, et see eksib. Valemängija ei taha, et mäletataks seda, mis alles hetk tagasi silma all oli. Ilma valetamata on sulil võimatu võita. Tõsi küll, Ostap Benderil tuli peale pettuse avalikuks tulekut kiiresti põgeneda, aga see polnud ju päris elu ega liberaalne reaalsus, vaid ilukirjandus.

Karl Olaf Rääk