Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Igal oinal oma mihklipäev: EKRE pole Vaherit usaldanud juba aastaid

-
21.03.2023
Elmar Vaher
© Scanpix

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid täna hommikul kelmuse kahtlustuse maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhile Eerik Heldnale ning kelmusele kaasaaitamise kahtlustuse politsei- ja piirivalveameti peadirektorile Elmar Vaherile.

Juba 2019. aastal tegi toonast siseministrit Mart Helmet puhkuse ajal asendanud rahandusminister Martin Helme (EKRE) Elmar Vaherile ettepaneku omal soovil tagasi astuda. Etteheiteid oli mitu.

Kohtumisel, mis kestis mõne minuti, andis Helme Vaherile kaks paberit: Vaheri nimel valmis kirjutatud lahkumisavaldus, millele viimane alla ei kirjutanud ning siseministri käskkiri Vaheri teenistusest vabastamiseks.

Meedia ja rahvuskonservatiivide oponendid asusid Vaherit kaitsma ja EKRE juhte süüdistama, tollane peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) kukkus vabandama ja lepitama, mõistes kõigepealt Helmete tegevuse hukka.

Katse korrumpeerunud politseijuht lahti lasta viis Eesti valitsuse lausa kokku kukkumise äärele. Vaher aga jätkaski tööd politsei-ja piirivalveameti peadirektorina.

2019. aastal rõhutas siseminister Mart Helme Postimehele, et Vaher ei sobi sellele kohale. Tüliõunaks sai EKRE valimislubadus luua siseministeeriumi sisekaitse reserv ning piirivalve reorganiseerimine. Vaher aga sekkus poliitikasse ning töötas sellele vastu.

„Meil ei saa olla mingisugust usalduslikku koostööd pärast seda, kui ta mulle sisuliselt noa selga lõi. Keegi ei andnud Vaherile mingisuguseid juhtnööre ega korraldusi – nagu ta ka mulle püüdis selgeks teha. Eriti häbematu on valetada mulle näkku, nagu oleksin mina talle mingeid korraldusi andnud politseinike koondamiste osas,“ lisas Helme tollal Postimehele veel ühe põhjuse.

Elmar Vaher on varemgi skandaalidesse sattunud. 2016. aasta jaanuaris selgus, et ta oli ostnud asutuse krediitkaardiga omale saapad ja kõrvaklapid. Siseminister Hanno Pevkur (Reformierakond) ütles siis, et Elmar Vaher sai selle eest “kollase kaardi”. Kuu aega hiljem sai Vaher aga aukõrgendust, nimelt tõsteti ta teenistusaste kindralinspektori astmeni.

Täpsemalt ostis toonane politsei peadirektor Tallinna lennujaamast 299 eurot maksvad kõrvaklapid ning 139 eurot maksvad matkasaapad. Viimased ostis ta väidetavalt vormi juurde, kuigi hiljem selgus, et vormielemente ostetakse vaid läbi riigihangete.

Ka 2021. aastal tegi Riigikogu EKRE fraktsioon valitsusele ettepaneku Vaher ametist vabastada, põhjendades soovi sellega, et Vaher on valetamisega vahele jäänud.

See oli pärast 2021. aprillis toimunud politseioperatsiooni meeleavaldajate vastu Riigikogu ees ja Vabaduse väljakul. EKRE fraktsioon Elmar Vaheri jõudemonstratsiooni kohta selgitusi andma.

21. aprillil Riigikogus toimunud kohtumisel EKRE fraktsiooni liikmete ja Vaheri vahel kinnitas viimane, et politsei lähtus oma tegevuse planeerimisel kaitsepolitsei ohuhinnangust, mille kohaselt olid meeleavaldused ohuks põhiseaduslikule korrale.

Kaitsepolitsei võimaldas mitmel EKRE fraktsiooni liikmel konfidentsiaalsusmärkega memoga tutvuda ning selgus, et dokumendis puuduvad viited sellele, nagu oleksid meeleavaldused kujutanud võimalikku ohtu põhiseaduslikule korrale, märkis EKRE fraktsioon. Vaher jäi endale kindlaks ning sõnas, et ta ei ole valetanud.