Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Prantsuse politseid süüdistatakse ülemäärases jõukasutuses, rahutuste tõttu jääb ära Suurbritannia kuninga visiit

-
25.03.2023
Nagu Bastille`i ründamise päevil.
© Scanpix

Prantsusmaal puhkenud vägivaldsed meeleavaldused pensionireformi vastu viisid reedel Suurbritannia kuninga Charles III visiidi edasilükkamiseni.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron mõistis viimase vägivallapuhangu hukka, samal ajal kui Euroopa Nõukogu kritiseeris Prantsuse politsei “liigset jõukasutust” meeleavalduste ajal.

Kuningas Charlesi esimene välisreis monarhina oli mõeldud Prantsuse-Briti suhete soojendamiseks, kuid nüüd on Prantsuse president Macron 10 kuud pärast oma teise ametiaja algust silmitsi rahutustega.

Pensioniiga tõuseb Prantsusmaal 62-lt eluaastalt 64-le ning erilist pahameelt põhjustas see, kui president reformi eelmisel nädalal täitevvõimu kasutades ilma parlamendihääletuseta läbi surus.

Kuna järgmisel teisipäeval, mis olnuks kuninga visiidi teine päev, on oodata uusi streike, palus Macron kuningliku visiidi edasilükkamist, teatas Ühendkuningriigi valitsuse pressiesindaja.

Prantsusmaa siseministeeriumi teatel vahistati neljapäeval kokku 457 inimest ja 441 korrakaitsjat sai viga. Pariisis pandi toime üle 900 süütamise.

Inimõigusrühmitused, kohtunikud ja vasakpoolsed poliitikud on viimastel päevadel hukka mõistnud ka väidetava politsei jõhkruse.

Prantsuse politsei “liigset jõukasutust” kritiseeris reedel samuti Euroopa Nõukogu inimõigusvolinik Dunja Mijatović. (AFP-BNS)