Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

REPLIIK: kas “sõjaprintsess” tulistas endale jalga või ei saa Politicot usaldada?

-
28.03.2023
Kaja Kallas Brüsselis
© Scanpix

Eesti meediaväljaanded tavatsevad pidevalt tsiteerida üheks „mõjukamaks väljaandeks“ peetavat Politicot, kes annab aeg-ajalt selleks mõistagi ka põhjust, kirjutades Eesti poliitikat puudutavast. Sageli on aga sealne info vildakas või lausvale. Tekib igivana küsimus, kelle huvides või tellimusel seda kõike tehakse.

Kui seesama Politico konkreetselt äsjastesse Riigikogu valimistesse sekkus ning enne valimisi Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda otsesõnu valega üle valas ja labaselt laimas, olid reformierakondlased ja siinne meedia loomulikult õhinal rasvaste pealkirjadega kaasa kajamas, kuigi sel kaasusel olid kõik infosõja tundemärgid.

Nüüd aga püütakse Kaja Kallase valitsuse tegevust arvustades tervele Eestile plekk külge määrida. Otse loomulikult peavad eilsed parastajad seda omakorda venelaste tellitud infooperatsiooniks. Kuidas on asjalood aga tegelikult? Keda me päriselt usaldada saame? Kaitseministeeriumil on igatahes kõvasti tegemist, et enda paraadvormi kõntsast puhtaks pühkida.

Mis näoga sõjaratsul seni oma võitudele vastu kapanud Kaja Kallas edaspidi Brüsseli koridorides liigub, polegi oluline, küll aga on murettekitav see, millist mainekahju ja häbi on Eestile tegelikult tehtud. Sest Eesti käitumine Ukrainat abistades on jultunud – just nii kirjutab Politico. Ikka seesama „mõjukas väljaanne“, keda meil siin hirmsasti tsiteerida armastatakse.

Olgu see „pahatahtlik spinn“, nagu ütleb kaitseminister Hanno Pevkur (Reformierakond) või lihtsalt laim, nagu märgib eurosaadik Riho Terras (Isamaa), näitab see, kui kriitiliselt peavad väljaanded allikatesse ja meie väljaannetesse suhtuma, olgu need nii „mõjukad“ kui tahes. Ja mida mõjukamad need on, seda suurem on tagajärg koos oma tõdede, pooltõdede ja valedega.

Politico ebausaldusväärsuse kohta siinkohal kaks tõika.

Kui Balti kaitsekolledži teadur Viljar Veebel viskas õhku väite koostööst EKRE ja Venemaa eraarmee Wagneri vahel, öeldes kindlas kõneviisis, et Jevgeni Prigožini ja EKRE koostöö on kahe osapoole vahel 2019. aastal aset leidnud, siis see oli täielik vale. Seda kinnitas ka kaitsepolitsei. Veebel ise aga hakkas meediast tõrjuma.

Nüüd vahendab Politico “anonüümseid allikaid” kasutades Eesti relvaabi teemat Ukrainale, kusjuures kogu loo juures on märkimisväärne, et Eestil pole kunagi olnud Strela tüüpi relvi, samuti pole Eesti saatnud neid Ukrainale, ning ei ole Eesti ka omanud ega hankinud Stingereid, nagu Politico väidab.

Kaitseministeerium nimetab seda artiklit infooperatsiooniks. Ei olegi EKRE retoorika. Ent kui EKRE nimetas samade väljenditega valimiseelset laimu, naerdi see välja.

Kokkuvõttes – Politicot ei saa usaldada ja “sõjaprintsess” tulistas enesele jalga!

 

Aarne Mäe

 

Loe meie riigijuhtide rehepaplusest siit:

Eesti kasutab Ukraina-abi rahastut ära ja paisutab kunstlikult enda antava abi suurust