Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase jutt 22. veebruari Riigikogu infotunnis kinnitab Politico süüdistusi

-
29.03.2023
Valetav peaminister.
© Uued Uudised

Värske Politico artikli valguses on paslik meenutada seda, mida on Kaja Kallas rääkinud Riigikogu infotundides ja need jutud pigem kinnitavad välisväljaande süüdistusi. Politico väitis nimelt, et Eesti andis Ukrainale ajast ja arust sõjatehnikat, et ise nn Euroopa rahurahastu kaudu kaasaegset relvastust hankida.

Nii vastas peaminister Kaja Kallas 22. veebruaril 2023. aastal Martin Helme küsimusele järgmiselt:

Märkimisväärse osa Ukrainale antud relvastusest moodustasid need relvad ja relvasüsteemid, mis juba olid kas [kasutusest] välja arvatud või oleksid lähiajal väljaarvamisele kuulunud, kuna nad on juba aktiivsest kasutusest väljas ja asendatud uuemate analoogidega.

“Te ütlete, et me oleme riigi raskerelvadest ilma jätnud, et me oleme need ära andnud. Ei ole jätnud ilma! Jah, see arv on vähenenud, aga nagu ma ütlesin, arv ei ole iseenesest ju veel asi. Meile on tulnud palju efektiivsemad relvad asemele. Kui vaadata seda, mida liitlased Ukrainale on andnud, siis need ju ka numbrites … Ma kahjuks ei leia seda praegu, aga see võrdlus on just selles võtmes, kui palju mis tegelikult mõjub ja mis ei mõju, mis töötab ja mis ei tööta. Kas sul on palju vana relvastust või sul on uued relvad, mida on küll vähem, kuid mis töötavad paremini? Igal juhul on see [viimane] ju parem.

Ühtlsi kinnitas Kaja Kallas, et pööre Ukraina sõjas tuli HIMARS-ite, mitte Ukrainale antud haubitsatega.

“Kõik, kes seda sõda jälgivad, saavad aru, et pööre seal sõjas tuli siis, kui Ukraina sai kasutusele võtta HIMARS‑id, mis liitlased olid andnud. Ukrainlastel oli selle pöördeni kasutuses sadu 122‑, 155‑, 152‑millimeetriseid suurtükke.”

25. jaanuari infotunnis.

“Need haubitsad, 155-millimeetrised, oli plaanis tegelikult niikuinii vahetada nende K9 [suurtükkide] vastu. Meil ei olnud nendele 155-millimeetristele enam laskemoona, sellepärast et nende peal ei treenitud, need sai ära anda.

“Kui me läksime nendesse hangetesse, et laskemoona omandada, et suurtükke omandada, et relvasüsteeme hankida, saime me neid odavamalt kui need, kes alustasid peale sõda.”

“Need haubitsad, mis me ära anname, oli tegelikult plaanis nagunii välja vahetada, nendele meil laskemoona enam ei olnud.” (Vastuseks Jaanus Karilaidile).

Veel 23. jaanuaril kirjutas ERR: “Ukrainale antud relvaabi eest loodab Eesti Euroopa Liidu rahurahastust 400 miljonit eurot tagasi saada. Seda raha saab kulutada vaid ära antud asjade asendamiseks. /…/ Kui Eesti ka kogu summa tagasi saab, on see mõeldud samade relvade või varustuse asendamiseks. Näiteks kui vanade haubitsate andmise eest saadakse raha tagasi, saaks seda kasutada uute liikursuurtükkide ostmiseks.”

Kommentaarid on liigsed.

Allikas: Riigikogu stenogrammid