Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Võimuleer pole marus mitte sedavõrd konkreetsete süüdistuste, kuivõrd klantspildi kokkukukkumise pärast

-
29.03.2023
Peaminister on üheaegselt nii hirmul kui ka ülbe.
© Uued Uudised

Kui jälgida võimupoliitikute ja meedia viha ning ahastust Politico artikli pärast, siis tõenäoliselt ei tulene see reaktsioon mitte konkreetsetest süüdistustest, kuivõrd arusaamast, et üldsusele maalitud ilus pilt Kaja Kallasest, Reformierakonnast ja nende valitsetavast Eestist kipub laiali valguma.

Reformierakonna pornopiltnik Marko Mihkelson üritab veel ERR-is mainekujundust teha, kuid uudiste taustal tundub see mannetu. “Eesti on viimase aastaga saavutanud märkimisväärse positsiooni nii Euroopa Liidus kui ka NATO-s, olles jõudmas uue Euroopa kujundamisel ja meie ühistel julgeolekuteemadel eestkõnelejate sekka,” väidab staarpiltnik. Praegu see kirjeldus enam väga kindel pole.

Seda, kui austatud ja armastatud olevat Kaja Kallas kogu läänemaailmas, pole vajagi üle rääkida, seda vahendab endiselt terve tema ihumeedia, keda Eestis nimetatakse peavoolumeediaks. Viimasel ajal aga kipub see kunstlik taustapilt koost lagunema ja mõnigi väljaanne, keda võimuleer varem kiitis, pillub neile nood kaikaid kodaratesse. Politico oli alles Reformierakonna jaoks ajakirjanduse lipulaev, nüüd aga on temast saanud “infooperatsiooni” tegija.

Paraku peab ihumeedia ka ise muutusi tunnistama. Postimees kirjutab: “Väidetavalt on Eesti tegevus kergitanud Euroopa Liidu diplomaatide kulme – Politico kirjelduste järgi saadab Eesti oma vanametalli Ukrainale, küsides ELi rahurahastusest selle eest vastu märksa moodsamat ja kallimat varustust.”

Delfi: “Kaja Kallas on olnud Ukraina abistamise eest võitleja, ent nüüd süüdistab mõjukas väljaanne teda ja Eestit Ukraina abistamise rahastu enda riigi hüvanguks ära kasutamises. Anonüümsed allikad väitsid väljaandele (Politico – toim.), et see, kuidas Eesti Ukraina abistamise rahastut kasutab, ajab neil harja punaseks.”

Lõunaeestlane: “Politico kirjeldas allikate suu läbi, kuidas skeem töötab: eestlased saadavad Ukrainale oma vanad relvad, mida enam ei toodeta, ning küsivad kompensatsiooni uue samasuguse relva hinna jagu. Euroopa rahurahastu (EPF) on ELi fond, kuhu panustavad liikmesriigid vastavalt oma majanduse suurusele ning kust neil on võimalik Ukrainasse saadetu eest aseaine saada. Väljaanne kirjutab, et nende allikate sõnul tegeleb Eesti sel viisil oma relvastuse uuendamisega „oma ELi naabrite arvel”.”

Nagu näha, pole klantspilt Eestist sugugi enam ilus. Nüüd võib Times uuesti Kaja Kallasest kiiduloo kirjutada, aga Politico must vari jääb “sõjaprintsessi” ja “raudset leedit” nüüd kindlasti saatma.

Kaja Kallas on kogu aeg EKRE-t Eesti maine kahjustamises süüdistanud. Tema enda sõnad Riigikogu ees, et “Märkimisväärse osa Ukrainale antud relvastusest moodustasid need relvad ja relvasüsteemid, mis juba olid kas [kasutusest] välja arvatud või oleksid lähiajal väljaarvamisele kuulunud, kuna nad on juba aktiivsest kasutusest väljas ja asendatud uuemate analoogidega” ja “Meil ei olnud nendele 155-millimeetristele enam laskemoona, sellepärast et nende peal ei treenitud, need sai ära anda” kinnitavad Politico juttu ning kahjustavad Eesti mainet väga oluliselt.

Uued Uudised