Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Iduettevõtted” toimivad rändepumpadena

-
30.03.2023
Pikki aastaid siin tegutsenud Bolt seondub Eesti inimesele taksode ja toidukulleritega, idufirmana ta küll enam ei tundu.
© UU

Startup Estonia on avaldanud andmed iduettevõtetest Eestis, mis tekitavad rea küsimusi.

Möödunud aastal palkasid Eesti iduettevõtted välismaalt startup-viisa programmi abiga 1315 töötajat, neist 228 oli pärit Brasiiliast.

Varasemalt on nii Venemaa kui Ukraina kuulunud nende riikide esikolmikusse, kust kohalikud iduettevõtted on palganud puuduolevaid spetsialiste. Seoses Eesti otsusega mitte väljastada viisasid ja ajutisi elamislube Venemaa ja Valgevene kodanikele, on tekkinud tühimikku täitmas Brasiiliast pärit töötajad. Kõige rohkem on mullu Eestisse tulnud töötajaid Brasiiliast, Venemaalt, Nigeeriast, Indiast ja Ukrainast.

Möödunud aastal palkasid Eesti iduettevõtted välismaalt startup-viisa programmi abiga 1315 töötajat ehk 42 protsendi võrra enam kui 2021. aastal.

Startup-viisa programmi on 2022. aastal kõige aktiivsemalt töötajate palkamiseks kasutanud Eesti iduettevõtted Wise, Bolt, Swappie ja Veriff.

Välismaalaste poolt asutatud iduettevõtted olid Eestis tööandjaks 424 inimesele.

Alates startup-viisa programmi käivitamisest 2017. aastal on kõige enam idufirmade asutajaid Eestisse tulnud Venemaalt, Iraanist, Türgist ja Indiast. Sanktsioonide tõttu jäi Venemaa mullu Türgi järel teisele kohale.

Alates programmi algusest on Eesti väljastanud 5454 ajutist elamisluba ja viisat, nest iduettevõtte asutamiseks 979 ja iduettevõttes töötamiseks 4477.

Kõigepealt torkab silma, et Bolt on endiselt startup-firma. Vähemalt Vikipeedia ütleb, et “Idufirmat eristab teistest (alustavatest) firmadest asjaolu, et idufirma toodet või teenust ei ole veel äriliselt tõestatud, puudub väljakujunenud kliendibaas ja ärimudel on pidevas aktiivses arengus ning võib isegi kardinaalselt muutuda protsessi käigus.” Bolt sellisesse määratlusse küll enam ei sobi.

Või toovad mõned firmad startupi sildi all sisse taksojuhte ja toidukullereid?

Brasiilia, Venemaa, Nigeeria, India ja Ukraina… tekib küsimus, et miks ei tulda Eestisse lääneriikidest, kui me juba kord nii edukad oleme? See nimistu ei ärata usaldust, sest näiteks Nigeeriast lähtub ohtralt petuskeeme ja miks brasiillased oma kodumaal ettevõtlust ei arenda? Kõik need riigid vajaksid kodumaist arengut. Ilmselt on neil kasulik imbuda Eestisse ja siit edasi.

Eesti on oma e-arengu kaudu avanud sisuliselt tee kõigile, kes tahavad siia tulla, lootuses, et tulevad helgemad pead. Kardetavasti tulevad ohtralt ka need, keda tegelikult ei tahaks siin näha. Nigeeria idufirma? No kuulge…

Uued Uudised