Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Maailm hakkab tehisintellekti võidukäiku umbusklikumalt suhtuma

-
30.03.2023
Midagi Kaja Kallasele – tehislik koer meeleavaldajate vastu.
© Scanpix

Hiljuti ärritas Eesti ühiskonda teade, et tulevikus võidakse “vihakõnet” Eestis tuvastada automaatselt ja Eesti Keele Instituut hakkavat selleks välja töötama “vihakõne korpust”.

Maailmas muutub selline areng üha suuremaks probleemiks. ERR vahendab: “USA ärimehed ja umbes tuhat teadlast teatasid kolmapäeval, et tehisintellekti (AI) arendamine tuleb pooleks aastaks peatada.

Ärimehed ja teadlased kirjutasid alla avalikule kirjale. Pöördumisele kirjutas alla enam kui 1100 inimest. Nende seas on teadlasi ja tehnoloogiasektoriga seotud tippjuhte ja ärimehi.  Allakirjutanute seas on Elon Musk, Apple’i kaasasutaja Steve Wozniak, endine USA presidendikandidaat Andrew Yang ja eestlane Jaan Tallinn.

“Viimaste kuude jooksul on tehisintellekti arendavad laborid sisenenud võidujooksu, mis on kontrolli alt väljunud. Luuakse üha võimsamaid digitaalseid süsteeme, mida isegi nende loojad enam ei mõista ega suuda usaldusväärselt kontrollida,” seisab kirjas.”

Usaldusväärsuse kontrollimatus toob kohe meelde Eesti-Vene e-valimised. Aga tehisintellektiga tekivad tõesti juba probleemid.

President Biden tahab sõnavabaduse hävitamise, tsensuuri ja „tühistamise“ tehisintellekti hoolde usaldada

Tehisintellekti rolli suurenemine õigusemõistmises võib lõppeda demokraatia hukuga