Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikohtu esimees: e-valimiste osas tuleb algatada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlust

-
31.03.2023
Villu Kõve
© Riigikogu

Riigikohtu otsusele esitas konkureeriva arvamuse riigikohtu esimees Villu Kõve, kelle hinnangul tulnuks kaaluda e-hääletuse reeglite põhiseaduspärasuse hindamiseks põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse algatamist. Viimaste otsuse seas jättis riigikohus rahuldamata Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna kaebused.

Riigikohtu otsusele e-valimiste osas esitas konkureeriva arvamuse riigikohtu esimees Villu Kõve. Ta märkis, et on nõus kolleegiumi enamusega, et kaebused jäeti Vabariigi Valimiskomisjonis õigesti läbi vaatamata, kuid tema hinnangul tulnuks kaaluda vähemasti reeglite põhiseaduspärasuse hindamiseks põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse algatamist.

“Kaebaja on püstitanud riigikogu valimiste käigus küsimuse, kas olulised elektroonilise hääletamise reeglid peaks täpsemalt sisalduma seaduses või vähemasti valitsuse määruses ning nende kehtestamine ei peaks olema delegeeritud valimiskomisjonile ja riigi valimisteenistusele. Need väited korduvad kaebustes valimistest valimistesse ja vajaks edasiste vaidluste lõpetamiseks riigikohtult selget seisukohta,” leidis Kõve.

Kõve märkis, et riigikohus on seda seisukohta väljendanud juba 2019. aastal, kuid paraku ei ole neid reegleid seaduses või valitsuse õigusaktides senini täpsemalt lahti kirjutatud ning elektrooniliste valimiste reeglid on jätkuvalt põhiosas kehtestanud valimiskomisjon ja riigi valimisteenistus. Ehk olukord pole paranenud.

“Ma ei saa praegu öelda, et kehtiv regulatsioon oleks minu arvates põhiseadusega tingimata vastuolus, kuid leian, et seda tuleks vähemasti korrakohaselt ja põhjalikult argumente kaaludes hinnata,” märkis Villu Kõve.

Riigikohtu esimehe hinnangul võiks seadusandja kaaluda valimisõiguse tõhusama teostamise huvides valimiskaebuste lahendamise andmist kiirmenetluse korras halduskohtutele, kes tegelevad igapäevaselt asjaolude tuvastamisega, edasikaebeõigusega otse riigikohtule.

“Vähemasti tuleks riigikohtule jätta ajaliselt mõistlik võimalus esitatud kaebusi ka sisuliselt hinnata. Ajalise surve vältimiseks ei peaks valimistulemuste väljakuulutamine olema vältimatult seotud kaebuste lahendamisega. Kohtul võiks olla esialgse õiguskaitse korras erandlikult võimalus valimistulemuste väljakuulutamist ja riigikogu liikmete registreerimist edasi lükata vaid sellise kaebuse lahendamisel, mille rahuldamine võiks valimistulemusi mõjutada.”

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium lükkas neljapäeval tagasi kõik Riigikogu valimistega seoses esitatud kaebused, mis annab Vabariigi Valimiskomisjonile aluse kuulutada valimistulemused välja.

Allikas: ERR

 

Loe lisaks: https://uueduudised.ee/uudis/eesti/riigikohtu-kolleegium-leidis-e-valimistes-voimalikke-pohiseaduslikke-probleeme/