Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Süüdistus Trumpi vastu jätab Ameerika Ühendriikidest banaanivabariigi mulje

-
02.04.2023
Süüdistus tõstab taas Trumpi populaarsust.
© Scanpix

Möödunud nädalal otsustas New Yorgi vandekohus esitada Ameerika Ühendriikide endisele presidendile Donald Trumpile süüdistuse seoses n-ö vaikimisraha maksmisega ühele pornostaarile 2016. aasta presidendivalimiste eel. Tegemist on juhtumiga, milles tunnistas end 2018. aastal süüdi Trumpi endine jurist Michael Cohen (väärtegu) ja mille osas otsustas föderaalprokuratuur Trumpile süüdistust mitte esitada.

Trumpi kaitsja Joe Tacopina sõnul oodatakse endist presidenti New Yorki ilmselt järgmisel nädalal, täpsemalt on räägitud 4. aprillist. Tacopina sõnul on Trump võitlusvalmis. Arreteerimisest küll esialgu räägitud ei ole, ent Florida kuberner Ron DeSantis on juba teatanud, et juhul kui Trump peaks keelduma koostööst võimudega, ei kavatse ka tema ühelgi moel Trumpi väljaandmisele kaasa aidata.

Tegemist on pretsedenditu süüdistusega, mis – nagu kommenteeris ka USA endine justiitsminister Bill Barr – jätab Ameerika Ühendriikidest mulje kui banaanivabariigist. Intervjuus, mille Barr andis National Review Institute Ideas Summitil ütles ta, et esitatud süüdistus on äärmiselt nõrk ja nimetas seda prokuratuuri poolseks võimu kuritarvitamiseks. Barri sõnul on Manhattani piirkonnaprokurör Alvin Bragg võtnud tehnilise väärteo ja muutnud selle kuriteoks, samas kui riiklikud prokurörid juba vaatasid selle juhtumi kampaania ajal läbi ja otsustasid süüdistust mitte esitada.

Õigusspetsialistid on juba öelnud, et Trumpi kaitsjad tõstatavad ilmselt terve hulga küsimusi, muuhulgas näiteks selle, et süüdistust ei saa esitada aegumistähtaegade tõttu ja et süüdistus tugineb vigasel õigusteoorial.

„Tegemist on suurepärase näitega sellest, kuidas süüdistajad kasutavad oma võimu poliitiliste otsuste mõjutamiseks ja lahkarvamuste külvamiseks poliitilistes protsessides. Ja ma arvan, et me veel kahetseme päeva, mil ületasime selle piiri. Niisuguseid asju hakkab toimuma üha rohkem ja see ei lõpe hästi. See ei lõpe hästi,” ütles Barr. „Me paistame banaanivabariigina. Ja õigusega,“ lisas ta.

Samas on juhtum tõstnud hoogsalt Trumpi populaarsust ja ühendanud vabariiklased taas Trumpi selja taha. Trumpi kampaania kogus esimese 24 tunni jooksul pärast New Yorki vandemeestekogu otsust neli miljonit dollarit ja vahetult pärast uudist läbiviidud arvamusküsitlus näitas, et Trumpi edu on tõusnud ka Bideni ees: Trumpi toetab John McLaughlini uuringu järgi 47% valijatest, Bidenit aga 43%. Vabariiklaste võimalike presidendikandidaatide hulgas on Trump samuti kaugelt kõige populaarsem, juhtides 51%-ga, järgneb Florida kuberner Ron De Santis (21%), endine asepresident Mike Pence (6%) ja USA endine saadik ÜRO juures Nikki Haley (4%).

Illinois osariigi endine demokraadist kuberner Rod Blagojevich ütles Breitbart Newsile, et Trumpi kiusatakse taga, kuna ta ei mängi nn eliidi reeglite järgi. „Kõik on väga lihtne. Seda tehakse, kuna ta astub eliidile vastu. Ta ei mängi palli, ta ei tee asju nende reeglite järgi,“ ütles Blagojevich. „Niimoodi juhtub, kui sa päriselt astud vastu establishment’ile. Niimoodi juhtub, kui sa päriselt tegutsed. Pead inimestele antud lubadusi, raputad asjad liikvele. Ja ma arvan, et poliitilised küünikud – ja enamik selle valdkonna inimesi on küünikud – olid üllatunud Trumpi võidust ja sellest, et ta päriselt ka tegi asju, mida ta lubas teha. Nende arvates antakse lubadusi ainult selleks, et saada valitud.“

Allikad: Breitbart News, Epoch Times