Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Soome pööras paremale: Põlissoomlased olid valimistel edukad, jäädes napilt alla Koonderakonnale

-
03.04.2023
Võidukas Põlissoomlaste liider Riikka Purra.
© Sotsiaalmeedia

Soomes toimusid pühapäeval parlamendivalimised. Kui kokku oli loetud kõik hääled, siis sai Koonderakond 20,8 protsendilise toetusega parlamendis 48 kohta. Põlissoomlased kogusid 20,1 toetusprotsenti ja 46 kohta parlamendis.

“See on suurepärane tulemus,” ütles erakonna Põlissoomlased juht Riikka Purra, kes kogus ka kõige suurema häältesaagi, 42 600 häält Uusimaalt. Helsingi valimisringkonna Põlissoomlaste kandidaat Jussi Halla-aho kogus ligikaudu 21 700 häält.

Sotsiaaldemokraadid jäid kolmandaks 19,9 protsendiga ja võtavad 43 kohta. Soome sotsiaaldemokraatlik peaminister Sanna Marin sai üleriigiliselt teise tulemuse ligikaudu 35 600 häälega Pirkanmaalt. Kolmandal kohal oli erakonna Kokoomus asepresident Elina Valtonen, kes kogus Helsingis ligikaudu 32 400 häält.

Sanna Marin tunnistas kaotust pühapäevastel üldvalimistel. “Palju õnne valimiste võitjatele. Õnnitlused Koonderakonnale ja Põlissoomlastele. Demokraatia on rääkinud,” ütles Marin oma toetajatele.

Rohelised said varasema 20 asemel parlamenti 13 kohta. Samal ajal kui Keskerakond sai 23 saadikut varasema 31 asemel.

Soomes on tavaks, et kaheksast parlamendiparteist suurim saab esimesena õiguse valitsus moodustada, ja alates 1990. aastatest on see partei võtnud ka alati endale peaministrikoha.

Soome paremtsentristide liider Petteri Orpo kuulutas võitu pühapäevastel üldvalimistel. “See oli suur võit,” ütles 53-aastane Koonderakonna juht oma toetajatele. “Selle valimistulemuse põhjal hakkame pidama läbirääkimisi Soome valitsuse üle,” sõnas Orpo.

Valimisaktiivsus oli 71,9 protsenti, mis on sarnane 2019. aasta viimaste valimistega. (BNS)