Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Itaalia kavatseb riigikeelt inglise keele pealetungi eest kaitsma hakata

-
03.04.2023
Telereklaam Milaanos.
© Scanpix

Itaalias esitas parlamendiliige eelnõu, millega teeb ettepaneku viia sisse trahvid inglise keele kasutamise eest ametlikus suhtluses. Eelnõu eesmärk on peatada võõrkeelte pealetung Itaalias.

Peaminister Giorgia Meloni parteisse kuuluva parlamendisaadiku Fabio Rampelli koostatud eelnõu kohaselt oleks trahv inglise keele kasutamise eest ametlikus suhtluses kuni 100 000 eurot. Rampelli mainis eelnõu selgitusena, et nn anglomania alandab ja häbistab itaalia keelt. „Itaalia saadikutekojas räägime me itaalia keelt. Jätkub võitlus omaenda keele kasutamise eest inglise keele asemel. On arusaamatu, miks peaks käte desinfitseerimise pudelit nimetama dispenser’iks,“ kirjutas Rampelli novembris Twitteris.

Eelnõu, mida parlament alles hakkab arutama, nõuab ametiasutustes töötavatelt itaallastelt „itaalia keele kirjalikku ja suulist valdamist“. Lisaks keelab eelnõu inglise keele – ka akronüümide ja nimetuste – kasutamise ametlikes dokumentides. Ehkki eelnõu käsitleb kõiki võõrkeeli, on selles eraldi märge, mille kohaselt tuleneb kõige suurem oht just inglise keelest. „Tegemist ei ole lihtsalt trendiga; trend möödub, kuid anglomania mõjutab kogu ühiskonda,“ seisab eelnõus.

Lisaks nõuab eelnõu, et kõik välisettevõtted peavad tõlkima oma siseregulatsioonid ja lepingud itaalia keelde. Sellega tagatakse ühtlasi, et itaalia keel on peamine kasutatav keel ka neis kontorites, kus töötavad itaalia keelt mittekõnelevad välismaalased. Eelnõuga võimaldatakse kultuuriministril luua komisjon, mille eesmärgiks on kontrollida itaalia keele korrektset kasutamist ja hääldamist koolides, meedias, ettevõtluses ja reklaamides.

Samaaegselt oma keele kaitsmisega püüavad itaallased kaitsta ka oma kööki. Nimelt tulid parlamendisaadikud välja seadusega, millega keelatakse tehisliha ja rakupõhine toit, kuna sünteetilist toitu puudutavad teadusuuringud on liiga puudulikud.

Allikas: Breitbart News