Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Soome valimistulemuste laekumine paneb Eesti punastama

-
03.04.2023
Häältelugemine Soomes
© Scanpix

Postimehe arvamustoimetaja Erkki Bahovski võrdleb parlamendivalimisi Soomes ja Eestis ning leiab, et valimistulemuste laekumine Soomes annab Eestile kõvasti mõtteainet.

„Soome valimistulemused laekusid pühapäeva õhtul nagu kellavärk. Kella kaheksaks olid olemas eelhääletuse tulemused ja et eelhääletusest võttis osa umbes 40 protsenti valijaist, olid valimistulemused enam-vähem teada,“ kirjutab ta.

Bahovski: „Võrreldes sellega, kuidas laekusid põhjanaabrite valimistulemused, valitses siinpool Soome lahte paras kaos. Tavapärase praktika asemel, kus e-hääled tulevad varem ja annavad mingisuguse pildi lõpptulemusest, oli jupp aega seis, kus EKRE oli valimisi võitmas. E-häälte saabumine aga lõi senise pildi täiesti pea peale – asi, mida me ei näinud pühapäeva õhtul Soome valimistulemuste laekumist jälgides.“

Bahovski kirjutab, et Eestis olid kõik valimistulemuste laekumiskaose tõttu keerulises olukorras, sest „kuskil mõtles keegi „geenius“ välja plaani, kus e-hääletus lõpeb alles päev enne valimispäeva“.

Ka pidas ta arusaamatuks, miks võib paberhääl tühistada e-hääle, kui ollakse tervele maailmale reklaamitud oma e-hääletuse legitiimsust.

Märkimata ei saa jätta, et Soomes peetakse e-hääletamist ebausaldusväärseks, mistõttu seda ei kasutata ning enam isegi ei räägita sellest. Paberhääled aga laekusid seal kiiremini kui Eestis.