Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

E-hääletuse austajate petitsioon jäi seekord lahjaks

-
04.04.2023
See küsimus on turvalisuse võtmes väga päevakorral.
© UU

Keskkonnas rahvaalgatus.ee on üks petitsioon, mis kannab nime “Soovime 2023.aasta Riigikogu valimistel antud e-häälte kehtima jäämist!” ja mis on saanud 108 allkirja.

Kokkuvõte kõlab: “Allkirjade kogumine on lõppenud. Paraku algatus ei kogunud autorite määratud tähtajaks Riigikokku saatmiseks vajalikku 1000 allkirja. 892 allkirja puudu Riigikokku saatmiseks. Allkirjastamise tähtaeg: 29.03.2023 23:59.”

Petitsioon on seega kahvatuks jäänud. Küll aga on huvitav lugeda EKRE-vastasest vihast pulbitsevaid kommentaare, mille seas on siiski ka neid, mis ütlevad näiteks: “E-hääled ei saa jääda kehtima kui süsteem pole reaalselt üksühele kontrollitav.”

Keegi Loodusemees ehk Kalju Sapas kirjutab: “Loomulikult! Peab ka arvestama e- hääle andnud inimeste õigusi. Tundub,et EKRE pooldab lame planeedi teooriat… mis on ju loogika vastane. Kui 4 aastat tagasi andsin oma hääle EKRE poolt ei olnud häda midagi. Aga nüüd on pettus? – mõelge peaga mida te Rahvale oma vihas suus välja ajate. EKRE juhid oma labase suu mulguda hävitavad ise oma endist toetajaskonda. See mis toimus nende poolt oli jube alandav ja sõjale õhutav poliitika. Hea ikka,et leidus veel inimesi kes suutsid säilitada kainet mõistust. Sõja õhutamise ja laimamise eest peaks hoopis EKRE juhid vastutusele võtma. Need räuskajad ei usaldanud minu antud e – häält! See tähendas,et ma tegin õige valiku.”

Loodusemehe jutust võib ühe vale küll kindlalt välja noppida: neli aastat tagasi ei andnud ta päris kindlasti häält EKRE-le, sest juba siis vaildustasid rahvuskonservatiivid e-valimised ja algatasid valitsuses olles selle kontrollimist, mis jäi võimupöörde tõttu lõpetamata.

Petitsiooni seisukohad on imelikud. “Meie, allakirjutanud, ei ole nõus sellega et tahteavaldust piiratakse ja seatakse kahtluse alla. /…/ Meie, allakirjutatute, ja kõikide teiste Eesti kodanike võimalus valimistel osaleda peab säilima. Lisaks soovime antud rahvaalgatusega toetada e-hääletamise võimaluse kehtima jäämist ning sellega tagada kõigile kodanikele võrdsed võimalused.”

Kahtluse alla ei pane keegi nende 108 tahteavaldust, vaid e-valimiste turvalisuse. Nende inimeste võimalus osaleda valimistel jääb kindlasti alles ka e-valimiseta. Paraku ei taga just e-hääletus kõigile võrdseid võimalusi, seal puudub võimalusi hääle kulgemist kontrollida. Samas saab e-hääletaja viimasel valimispäeval e-häält paberil muuta, mis tähendab teist võimalust hääletamiseks, mida paberhääletajal pole.

Kui võtta, et juba avapäeval takerdus e-hääletamine rikete taha, siis ei saa see usaldusväärne ollagi.

Uued Uudised