Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Sooline palgalõhe” näib Afganistani naiste õigustest tähtsam olevat

-
05.04.2023
Reedetud afgaani naised.
© Scanpix

Kui “sooline palgalõhe” või transnaiste õigused on kogu läänemaailmas peaaegu et teema number üks, siis Afganistani naiste olukord kajastub ainult ametlikes teadaannetes, sellest ei räägi abipaluvalt mitte ükski naisõiguslane.

Afganistanis võimul olev islamiliikumine Taliban andis välja korralduse, mis keelab ÜRO afgaanlannadest personalil töö kogu riigis, teatas teisipäeval maailmaorganisatsiooni kõneisik.

Talibani režiim kehtestas 2021. aastal võimule tulles karmid piirangud naistele, keelates neil töötamise, õppimise ja ilma meessoost saatjata reisimise. Tüdrukutel on keelatud aga käia koolis rohkem kui kuus klassi.

Afgaanlannadel keelati ka töötamine kohalikes ja rahvusvahelistes valitsusvälistes organisatsioonides, mis häiris suuresti humanitaarabi laialijagamist. ÜRO heaks töötavaid naisi keeld esialgu ei puudutanud.

Ameerikal on aega tegeleda oma ekspresidendi väidetavate seadusrikkumistega, kuid USA ja Bideni reeturliku käitumise tagajärgedega Afganistanis eriti tegeleda ei taheta, sest Taliban keerab jätkuvalt naiste õiguste suhtes kruvisid julmalt kinni.

Eesti ekspresident Kersti Kaljulaid peaks tänavu juunini olema ÜRO naiste, laste ja noorukite õiguste eestkõneleja, aga temalt pole midagi kuulnud ei Afganistani ega Ukraina naiste kaitseks.

Koalitsiooniläbirääkimistel “särab” endine võrdsusvolinik ja äpardunud muinsuskaitsja Liisa Pakosta, kes on ennast sisse seadnud E200 toiduahelas – tema võiks Afganistani naiste teema eestkõnelejaks saada. Ilmselt on seda palju oodata, lääne naisõiguslased otsivad pigem “soolist palgalõhet”, mida saab teha ka mugavustsoonist…

Uued Uudised