Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestis võivad julgeolekuohuks saada Venemaale kadunud otstega rahaskandaalide osalised

-
05.04.2023
Karta on, et läbi Eesti kulgenud rahapesu puhul olid olemas ka kohalikud “pesunaised”. Pilt on illustratiivne.
© UU

Praeguses Vene-Lääne vastasseisus läheb Venemaa ilmselt kõige peale välja ja võib muuhulgas hakata koostööle sundimiseks santažeerima ka neid, kelle kohta on tal kompromiteerivat infot.

ERR kirjutab: “Pärast Venemaa täieulatuslikku kallaletungi Ukrainale saadeti Euroopast välja üle 400 Vene luureagendi, ent nüüd on Vene luureagentuurid hakanud taastama oma agentide võrgustikku Euroopas ning mõned Euroopa luureagentuurid kardavad, et Venemaa võib edaspidi aktiveerida ka nö uinuvaid agente.”

“Uinuvad agendid” on mõiste, millega tähistatakse inimesi, kes on mingi luure poolt värvatud, kuid ei tegutse aktiivselt. Samas võivad “uinuvad” olla ka need, kelle kohta on Vene luurel kompromiteerivat infot, aga seda ei ole käiku lastud.

Eestis on vähemalt kaks skandaali, mille juured ulatuvad Venemaale ja mille osad tegelased elavad Eestimaal – VEB Fond ja Skandinaavia pankade suur rahapesu Venemaalt läbi Eesti Läände. Kuna mõlemad skandaalid on seotud Venemaaga, siis on Vene luurel kindlasti olemas pilt sellest, mis nende käigus tegelikult toimus ja nimed, kes sellega seotud olid. Ilmselt ei ole seda infot veel enda huvides kasutatud, kuid nüüd võib see aeg käes olla.

VEB Fondi ja rahapesu puhul on ja võivad olla inimesed, kes pole selles aktiivsed olnud, kuid on selle niiöelda maha maganud ning on seega santažeeritavad, kuid võivad olla ka inimesed, kes on mõlemast otseselt kasu saanud ja on nüüd vastava info omajatel “konksu otsas”. Ja paraku on need inimesed peaministripartei rahvas – VEB Fondiga on seotud otseselt nimed ja isikud, Skandinaavia pankade rahapesu aastatel aga oli võimul just nimelt üks erakond, kelle puhul võib väikseim patt olla ehk see, et nad olid hoobade juures, aga ei märganud midagi.

Ka kõige positiivsema mõtlemise korral on kahe rahaskandaali tagajärjel Eestis olemas inimesed, kellele saab ette heita Venemaa tegevuse mahamagamist. Kuivõrd aga rahapesu uurimist on ühe erakonna poolt püütud igati takistada, siis on julgeolekuoht ilmselt Eestile päris suur.

Uued Uudised