Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ajakirjandus a la „Sahinad. Taukar torkas Sarve“ nõuab riigilt sama palju raha kui ERR saab

-
05.04.2023
Meediamajades ei austata enam eetilist ajakirjandust. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Eesti erameedia on teinud pöördumise, mis on sisuliselt ERR-i rahastamismudeli ründamine ja endale rohkema raha nõudmine ning samas variserlik eneseupitamine.

BNS vahendab: “Eesti suurte meediagruppide juhid kutsuvad uut valitsust üles vaatama siinset meediaruumi kui tervikut, et see teeniks Eesti kestmise ja avatud demokraatia huve sõltumata sellest, kes parasjagu riigitüüri juures on või kui palju on turu ringijagamiseks riigil rahakotis raha. Eesti Meediaettevõtete Liidu enam kui poolesaja liikme nimel tegid pöördumise meediagruppide juhid Mari-Liis Rüütsalu, Toomas Tiivel, Igor Rõtov, Merle Viirmaa-Treifeldt.”

Kas võib veel selgemalt välja öelda, et kallutatud ja usalduse kaotanud erameedia ei saa turumajanduses oma jõududega enam hakkama ning tahab raha saada ka sama võimutruu ERR-i arvelt, ning seda nõutakse enamlaste uuelt valitsuselt justkui tasuna toetuse eest valimiskampaanias?

Kogu pöördumisega, mille põhirõhk on avalik-õigusliku meedia ehk rahvusringhäälingu kottimine (“…on ilmnenud, et riigi rahaga doteeritud agressiivne laienemine saab tulla ainult vaba turu arvelt”), saab igaüks meedia kaudu ise tutvuda, kuid eraldi tasub välja tuua mõned pöördumise momendid.

“Iseseisvuse taastanud Eesti edu nurgakivi on kriitiline ja sõltumatu ajakirjandus,” väidavad autorid. Kust otsas on Eesti ajakirjandus sõltumatu? Enne valimisi võimendati täiega Politico libauudist, et nurjata ühe erakonna valimisedu, ja kui valimised olid läbi, siis oli Prigožini-teema ammendatud, mingeid seoseid ei leitudki, aga valekajastuse pärast isegi ei vabandatud. Kusjuures asi pole mitte Politicos, vaid Eesti meedia agressiivses libauudise ülevõimendamises.

“Meediaettevõtted on nendes oludes teinud üliinimlikke pingutusi ja on heas mõttes maailma esirinnas oma lugejatega koos digiajastusse sammumisega,” väidetakse veel. Paraku on peavoolumeedia üks “digiajastu samm” see, et näiteks EKRE-t ründav lugu on vabalt loetav, rahvuskonservatiivide vastus sellele aga maksumüüri taga.

Eesti peavoolumeedia on ennast väga kallutatuna ja ebaobjektiivsena näidanud, mistõttu kaotab ta lugejaid ja sellega seoses ka raha – nii sirutatakse aegajalt kerjakäsi välja. Reformierakonna valitsus aga on alati reeturlik – meedia võib teda lõputult kiita, aga kui kärpekäärid kätte võetakse, saab ka meedia nudida.

Ühiskonnalt aga pole peavoolumeedial tuge oodata: liberaalne leer on harjunud sellega, et nad on võimutruud puudlid kausikesega koonu ees, konservatiivne leer, kes saab ajakirjanduselt pidevalt rappida, aga ei toetaks sellise kallutatud meedia rahastamist.

Eesti ajakirjanduse näo näitab ära üks värske BNS-i uudis: “Pressinõukogu arutas Kadi Sarve kaebust ja Robert Sarve kaebust  Eesti Ekspressis 9. novembril ilmunud artikli „Sahinad. Taukar torkas Sarve“ peale ja otsustas mõlema kaebuse puhul, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.”

Ühelt poolt “Eesti edu nurgakivi on kriitiline ja sõltumatu ajakirjandus” ja teisalt „Sahinad. Taukar torkas Sarve“?

Uued Uudised