Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Harri Tiido taustajutud ja Rooma paavsti pordulembus

-
06.04.2023
Mõnel inimesel lihtsalt on verbaalne kõhulahtisus. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Sõnadega võib väga palju halba teha ja seda kasutavad ära demagoogid teiste mustamiseks.

Üks anekdoot räägib sellest, kuidas Rooma paavst saabus visiidile New Yorki, lennujaamas toimus pressikonverents ja paavsti pressisekretär teatas, et Püha Isa külastab selliseid asutusi, kus on elule jalgu jäänud inimesed: hooldekodud, supiköögid, lastekodud… Ühe tabloidväljaande ajakirjanik küsib provotseerivalt: “Kas ka bordelle?” Selle peale küsib paavst irooniliselt: “Kas siis New Yorgis on bordelle?”

Järgmisel päeval on tabloidväljaande esilool suur pealkiri: “Paavsti esimene küsimus New Yorki saabumisel oli: kas teil siin bordelle on?”

Täpselt samamoodi on esinenud Harri Tiido ERR-is oma taustajuttudes, kus ta kirjutab: “Eestis lülitati EKRE nimekirja nii-öelda välismängijana inimene, kes oli avalikult kinnitanud ükskõiksust selle suhtes, kas Eestit nimetatakse oblastiks või millekski muuks ning kas tornis lehvib Eesti või mõni muu lipp. Soome puhul ei kujuta ma ette põlissoomlast, kes teataks, et tal suva, kas Soome on kubermang või vabariik ning kas mastis lehvib sinivalge või mõni muu lipp.”

Harri Tiido valetab jõhkralt ja ülbelt, väites, et sel inimesel on “ükskõik” või “suva” Eesti staatusest. Või siis pole ta üldse kursis, millises kontekstis see inimene rääkis. Igal juhul on need sõnad ülbe kõmuajakirjaniku väärilised.

Kõnealune inimene rääkis Pika Hermanni tornis lehvivast lipust rohkem selle mõttega, et kuigi sinimustvalge lehvib endiselt, tehakse selle all sageli tegusid, mis hävitavad Eesti suveräänsust ja kui iseotsustamisõigus on ära antud, siis võibki lipp olla vaid pelk sümbol, millel enam senist tähtsust pole.

EKRE teadis, et see inimene hoolib Eestist, on rahvusriigi ja traditsioonilise pere pärast mures ega mõtle nii, nagu “tiidod” on talle sõnad suhu pannud.

Variant, millest räägib Tiido, on pahatahtlik sõnadeväänamine ja arvatavasti teab seda ka mees ise, aga ikka peab ta teisi täis soristama.

Prooviks sama Harri Tiido peal. Rebime tema loo kontekstist välja ühe suvalise lause: “Mõlemal juhul kaldun arvama, et peamine põhjus on senistes peaministrites, Kaja Kallas meil ja Sanna Marin Soomes” – ja paneme sellele ütlusele pealkirja: “AJAKIRJANIK JA ENDINE DIPLOMAAT HARRI TIIDO HALVUSTAB EESTI JA SOOME NAISPEAMINISTREID!”

Kuidas tundub?

Jüri Kukk