Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Petturlik Kaja Kallas sai Riigikogu valedekoalitsiooni enamuselt loa moodustada maksutõstmisvalitsus

-
12.04.2023
Petiste koalitsioon.
© UU

38 opositsiooni saadikut pidasid kõlbmatuks mõtet anda Kaja Kallasele õigus moodustada uut valitsust, aga oma kahtlaste valimistulemuste ja -kampaaniaga valijaid tüssanud valedekoalitsioon arvas, et valetaja sobib peaministriks küll.

Reformierakond, Kaja Kallas ja kogu vasakliberaalne koalitsioon on saanud kõva kriitikat valimiseelse valetamise eest, mil nad ei rääkinud maksutõusudest midagi, nende koalitsioonilepe aga kubiseb rahvast vaesestavatest kavatsustest. Opositsioon leiab, et kavandatavad maksutõusud muudavad rahva toimetulekut senisest oluliselt keerulisemaks.

Uuel valitsusel on sisemised lahkhelid juba hõõgumas. ERR pajatab: “Peaministrikandidaat Kaja Kallas ütles Vikerraadio saates “Stuudios on peaminister”, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Lauri Läänemetsa jutt sellest, et alampalga tõusuta sotsiaaldemokraadid maksureformi ei toeta, tuli talle halva üllatusena ning ta loodab, et värskelt loodud valitsusest koostöövaim kaduma ei hakka.”

Reformierakond püsib jätkuvalt erakondade reitingutabeli liidrina, kuid on valimiste järgselt toetust kaotamas, samal ajal teist ja kolmandat kohta hoidvad Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ning Keskerakond on oma toetusprotsenti kasvatamas, väidab värske Norstati populaarsusuuring.

Iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 26,3 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 18 protsenti ja Keskerakonda 16,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Kui valimised oleksid toimunud praeguses poliitilises olukorras, siis oleks Reformierakond saanud 37 koha asemel riigikogus ainult 30 kohta ning Tartu Ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on järgmistel nädalatel ilmselt näha, et see arv on veelgi väiksem.