Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Koalitsioonikaaslane kritiseerib tulevase rahandusministri tegevust vallavanemana

-
14.04.2023
Selle valitsuse rahanduspoliitika on nõrk.
© UU

Facebooki grupis „Rae valla asjad“ kritiseerib endine reformierakondlane, praegune Eesti 200 liige Mati Sarevet tulevase rahandusministri Mart Võrklaeva (Reformierakond) tegevust vallavanemana. See oli kommentaariks äripäeva loole „Mart Võrklaev: halbade kinnisvaraarenduste aeg on läbi igavaseks?“.

Mati Sarevet: „Tahaks loota et halvad kinnisvaraarendused, nagu näiteks Rätsepa kinnistu lähiala detailplaneering, enam ei kordu kunagi. Selliselt kus endine vallavanem (siis kui tema veel vallavanemana ametis oli) Mart Võrklaev ostab tühise summa eest krundi esmaselt maaomanikult, kellele sisuliselt tehakse selgeks, et sellele kinnistule ei saa ehitada ja kus Mart Võrklaev laseb selle krundi osta oma alluval valla peaarhitektil Siim Oraval. Samas kasutades sama Siim Oravat kui huvitatud isikut selleks, et teha kuue kuuga kiirelt detailplaneering. Samas pannes oma teise valla arhitekti projekteerima endale elamut, kui Siim Orav teeb detailplaneeringut.

Aasta hiljem vormistatakse ostu-müügitehing, kus üllatus-üllatus “heauskne ostja” Mart Võrklaev saab omanikuks. Teine krunt müüakse tema erakonnakaaslasele. Kuna detailplaneering mis nüüd on tõstnud krundi hinda kümnekordseks, siis saab ka seada hüpoteegi ja pank annab laenuraha summas, mis pea kümnekordselt ületab krundi algset ostuhinda esmaselt maaomanikult. See on ju lausa maast leitud raha.

Aga sellega veel asi ei piirdu. Nimelt ehitab Mart Võrklaeva maja valmis endine vallavanem, kes Mart Võrklaeva ametisse nimetas Veigo Gutmann oma ehitusfirmaga Hansaviimistlus. Samal ajal toimuvad aga mitmed valla ehitushanked, millel osaleb Hansaviimistlus ja hangete üle otsustab sama vallavanem Mart Võrklaev.

Vallavanemaks saamine teeb Mart Võrklaeva rikkaks. See on kõige ehtsam näide eriti halvast arendusest.

Mind paneb sügavalt imestama, et Mart Võrklaev julgeb sellel teemal üldse sõna võtta, kui on sisuliselt on saanud oma ametkoha tõttu isiklikult kasu eriti suures ulatuses. Samas, kui kümneid planeerimisest huvitatud isikuid on “peedistatud” detailplaneeringutega rohkem kui kümme aastat.

Tasuks veel mainimist, et mingeid kohustusi selle planeeringuga seoses nagu tasuta maa loovutamine, kohustuslikud investeeringud, sotsiaalse taristu tasu ei rakendatud. Tahaks loota, et nii halbade kinnisvaraarenduste aeg on läbi ja nii halbade vallavanemate nagu Mart Võrklaev, aeg samuti igaveseks läbi. Kogu selle juhtumi kohta on olemas põhjalik materjal, koos lepingute koopiatega jne. Kogu seda planeeringut puudutav materjal on esitatud ka Kriminaalpolitsei Korruptsioonikuritegude Büroole.“

 

Loe lisa:

https://www.aripaev.ee/arvamused/2020/07/23/mart-vorklaev-halbade-kinnisvaraarenduste-aeg-on-labi-igaveseks?fbclid=IwAR3GQwCDqqauEzViwEvZByCFSVbwnq6QPS8gL65ilm9ttXPKU8_PHv2Kj6M