Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slava Ukraini kandis 1,5 miljonit eurot segase taustaga firmasse

-
15.04.2023
Johanna- Maria Lehtme
© Riigikogu

MTÜ Slava Ukraini kandis 1,5 miljonit eurot Eestist kogutud annetusi oma Ukraina koostööpartneri juhtidega seotud erafirmale IC Construction, kuid mis selle eest vastu saadi, pole teada, vahendas ERR Eesti Päevalehe uudist.

“Skandaali keskmes on Slava Ukraini Ukraina peapartnerina tuntud mittetulundusühing All For Victory (Все для Перемоги) ja selle tähtsamate eestvedajatega seotud ettevõte IC Construction. Mõlema ühinguga on seotud Lvivi linnavalitsuse varasemad tippametnikud. Kui All For Victory nimi on Eesti ajakirjandusest varem läbi käinud, siis suurem osa rahast ehk üle miljoni euro liikus Slava Ukraini kontolt erafirma IC Constructioni arvele,” kirjutas EPL.

Lehe andmeil on All For Victory juht MTÜ Slava Ukrainai tegvjuhi Johanna-Maria Lehtme “lähedane sõber” Hennadiy Vaskiv, väga laia tegevusampluaaga IC Constructioni tegevjuht aga Roman Panasjuk, kes töötas Lvivi linnavalitsuses koos Vaskiviga. .

Slava Ukraini on teinud maksed IC Constructionile ka selle aasta esimestel kuudel ning need ulatuvad väidetavalt kokku 1,5 miljoni euroni, mis tähendab, et veerand Slava Ukraini eestlastelt kogutud ligikaudu 6,5 miljonist eurost annetustest on läinud “küünetehniku firmale”, kuid teadmata on, mis teenuseid või kaupa IC Construction eestlaste annetuste eest korraldama täpselt pidi, märkis Eesti Päevaleht.

Nii Lehtme kui ka märtsis määratud MTÜ nõukogu liikmeks nimetatud Kristo Tohver lükkasid kommentaaris EPL-ile kahtlustused tagasi.

MTÜ Slava Ukraini nõuandev kogu teatas 12. märtsil, et otsustas organisatsioonis korraldada revisjoni, kuna nõuandva kogu ja juhatuseni jõudsid signaalid kahe omavahel seotud Ukraina partneri usaldusväärsuse osas. Revisjoni tulemuste selgumiseni peatas MTÜ ka väljamaksed nendele koostööpartneritele.

MTÜ ei ole ise avalikustanud, kui suurte summadega võib raha väärkasutusel tegemist olla.

Slava Ukraini on Vene agressiooni tõrjuva Ukraina toetuseks kogunud sõja-aasta jooksul 6,5 miljonit eurot annetusi. Muu hulgas on ostetud Ukraina rinde lähedal elavatele inimestele 186 000 abipakki, kokku 1,1 miljoni euro eest.

Sõja algusest saati on aidatud Ukraina üksusi meditsiini- ja kaitsevahenditega, samuti rahastatakse kohapeal meditsiinikoolitusi.

Lisaks Eestist saadetud 54 täisvarustuses kiirabiautole ehitatakse Ukrainas kohapeal niinimetatud guerilla kiirabiautosid – masinaid, mis peaks maastikul vastu ja suudaks viga saanud inimesi rindelt ära tuua.

Organisatsiooni senine juht Lehtme valiti Eesti 200 nimekirjas selle suurima häältemagnetina Riigikogusse ning ta on eelmisel aastal saanud rohkelt tunnustust oma töö eest Vene agressiooni tõrjuva Ukraina abistamisel.

 

Allikas: ERR

 

Loe siit: https://epl.delfi.ee/artikkel/120173332/lvivi-joukas-abilinnapea-kuunetehnik-ja-eesti-aasta-inimene-slava-ukraini-miljoni-euro-saladus