Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Harku valla poliitiline kemplus päädis alusetu süüdistusega

-
15.04.2023
Vytautas Martinionis

Politsei ei algatanud Harku vallavalitsuse kahe endise liikme suhtes kriminaalmenetlust aluse puudumise tõttu.

Politsei asus oma 13. aprilli vastuses seisukohale, et antud juhul tuleb kuriteokoosseisudes kriminaalmenetlus jätta alustamata aluse puudumise tõttu. Läbivaadatud materjalid ei sisalda andmeid, mis viitaksid võimalikule kuritegude toimepanemisele.

Harku vallavalitsus esitas 31. märtsil kuriteoteate Politsei- ja Piirivalveametile kahe Harku vallavalitsuse nüüdseks endise liikme Vytautas Martinonise ja Robert Antropovi kohta, kuna oli tekkinud kahtlus võimaliku mõjuvõimuga kauplemise ja hankemenetluse nõuete rikkumise kohta.

Kõik osapooled on otsusega tutvunud ega oma enam üksteise suhtes pretensioone.

Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda esindav Vytautas Martinionis ütles, et tegemist on poliitilise võimuvõitlusega vallas, kus Reformierakond tahtis kindlustada oma võimu läbi Keskerakonna, kes aitaks sõlmitud koalitsioonil püsida.

„Samas ei pidanud Reformierakond ise sõlmitud koalitsioonileppest (millega mina liitusin) kinni, see puudutab valla haridusküsimusi. Kuna koalitsiooni ähvardas seetõttu lagunemine, siis otsustas Reformierakond kasutada ühe hankega seotud arusaamatusi oma koalitsioonipartnerite ähvardamiseks,“ märkis Martinionis.

„Selle hanke korraldas Reformierakond ise ja tegi seda väga halvasti ning lõpuks hakkas mind süüdistama, et mind avalikult halvas valguses näidata. Kasutasid nad selleks politseid ja tegid kuriteoteate. Politsei ei leidnud, et ma midagi valesti oleks teinud ja keeldus uurimise alustamisest. Kuid minu jaoks oli kahju juba tehtud.“

Mart Eensalu ja Katrin Krause tegelesid isiklikult kõne all oleva hankega (Elanikkonnakaitse koolituste korraldamine Harku vallas). Katrin Krausega oli meil hanke tingimuste muutmisest juttu. Tühistasin hanke, muidu oleks see seatud tingimuste tõttu olnud ühe pakkuja – Harku Elanikkonnakaitse Seltsi – eelistamine, sest teine pakkuja ei saanud pakkumist teha. Sisuliselt oleks olnud tegemist suunatud hankega. Minu eesmärk oli tagada võrdsed tingimused hankes osalemiseks võimalikult paljudele pakkujatele, et oleks võimalik teha valik ja leida valla jaoks parim lahendus. Seejärel andis aga ka Harku Elanikkonnakaitse Selts teada, et nemad selliste tingimustega hankel ei osale. Antud olukorras ütlesid kõik võimalikud pakkujad ära. Selgitasin Katrin Krausele, et tuleb teha uus hange, kus sõnastus on selge ja üheselt mõistetav. Uut hanget vallavanem ei pidanud vajalikuks korraldada. Miks Katrin Krause ei soovinud uut võrdseid võimalusi pakkuvat hanget, tuleb küsida tema käest,“ on Martinionis kirjutanud oma vastuses Delfile.

Martinonis viitas, et politseisse tehtud pöördumine ning letti löödud umbusaldusavaldus on lihtsalt poliitiline kättemaks.

„Mart Eensalu ja Katrin Krause süüdistuste näol on minu kurvastuseks ja pettumuseks tegemist poliitilise kättemaksuga selle eest, et ma astusin vahele Meriküla kooli sulgemise plaanile, milleks ei olnud mitte mingit kaalutletud põhjust,“ märkis ta.

Martinonis on varemgi Meriküla kooli kaitsnud – 2021. aastal astus ta enda sõnutsi seetõttu Reformierakonnast välja ning liitus mõtteliselt volikogu EKRE saadikutega.