Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Slava Ukraini skandaal vähendab inimeste usaldust annetamiste vastu

-
16.04.2023
Laadime sisu...

Täpselt aasta tagasi käis Riigikogu kõnepuldis kõnelemas mittetulundusühingu Slava Ukraini tegevjuht Johanna-Maria Lehtme – avalikkusele tundmatu naine, kes sööbis mällu parlamendi kõnepuldis nutma puhkemisega.

Oma kõnet alustas ta aga Riigikogu liikmete kritiseerimisega, tema põhisõnum oli küsida raha.

“Väga lihtne: andke meile raha. Mind valmistati natuke selleks kõneks ette. Ma olin Lvivis. Laupäeva õhtul rääkisin endast targemate meestega, nad ütlesid, et jumala eest, ära mine Riigikogu ette ja küsi raha. Ma ütlen praegu otse välja: andke raha,” vastas ta ühele rahvasaadiku küsimusele.

Täna teame, et 1,5 miljonit Eesti elanike poolt annetatud abiraha on läinud vasakule, Lehtme tuttavatega seotud erafirmale.

Lehtme ise sai sellest tiivad – ta nimetati Postimehe aasta inimeseks, aasta naiseks, aasta eurooplaseks, sai presidendilt auraha ning valiti Eesti 2000 ridades parlamenti. Ta oli oma kogutud 5251 häälega selle projektierakonna enim hääli kogunud kandidaat ja saab nüüd uues rollis istungite saali siseneda..

Sõja seljas parlamenti ratsutanud Eesti 200, kes Lehtme enda ridadesse meelitas, on nüüd ebamugavas olukorras. Selle  aseesimehel Kristina Kallasel ei jää muud üle, kui loota, et MTÜ Slava Ukraini tellitav revisjon toob ühingut ümbritsevatesse kahtlustesse selgust.

„Slava Ukraini peab oma asjad selgeks tegema,“ tõdes Kallas Delfile. „See on väga oluline, et oleks selge, kellele ja mille eest Eesti annetajate raha läheb.“

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et enam kui miljon eurot Eesti annetajate raha kanti MTÜ Slava Ukraini kaudu Ukraina heategevusfondi asemel hoopis viimase juhtliikmete erafirmasse. Erafirmaga on seotud üks Johanna-Maria Lehtme lähedane sõber.

Eesti Päevalehe loost selgus IC Constuctioni majandusaasta aruandest, et selle firma kasum oli tänu eestlaste annetustele 250 000 eurot.

ERR-i küsimusele kuidas saab annetuste pealt kasum tekkida, ei osanud Lehtme vastata.

Paraku on kõik need kahtlustused ja seosed meediasse jõudnud alles pärast valimisi.

Esialgu sai avalikuks, et Slava Ukraini rahaasjade uurimiseks korraldatakse revisjon – märtsi alguses teatas MTÜ Slava Ukraini, et tellib finantsauditi ja revisjoni, et jõuda selgusele kahe Ukraina koostööpartneri usaldusväärsuses.

Välja on imbunud ka tõsiasi, et mittetulundusühingut vedav Lehtme on kirjutanud endale heategevuse korraldamise eest ka korraliku palganumbri. Nüüd tateatas, et parlamendiliikmena ta sellest palgast loobub.

Ühesõnaga, kõik see kokku kahandas kõvasti usaldust nii selle ühingu, aga ilmselt ka teiste Ukrainat abistavate heategevusorganisatsioonide vastu ja annetused skandaalide ilmsikstulekul vähenesid.

Kes julgevad aga ühte lausesse mahutada „korruptsioon“ ja „Ukraina“ see hoidku oma nahk.