Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Valitsusliit lõi ministrikandidaatide ristküsitluse plaanis põnnama

-
16.04.2023
Kadri Tali, Kaja Kallas ja Kristina Kallas

Paar päeva pärast Riigikogu valimisi ütles Eesti 200 aseesimees Kristina Kallas, et Eesti 200 näeks riigireformi käigus ka Riigikogu rolli tugevdamist ning pakkus välja, et tulevased ministrid peaksid Riigikogu ees enne ametisse astumist läbima ristküsitluse. Nüüd aga löödi põnnama ning poetakse Riigikogu töö- ja kodukorra seaduse taha.

Kuna ministrite ristküsitlemine Riigikogu ees eeldaks riigikogu töö- ja kodukorra seaduse muutmist Riigikogu enda poolt, ei saa järgmisel nädalal ametisse astuvatele ministritele seda korraldada, ütles Kristina Kallas, kes astub ise nüüd haridusministri positsioonile.

Ristküsitlus oleks mõeldud selleks, et tulevase valitsuse liikmed peaksid Riigikogu ees oma kompetentsi tõestama, et ametisse ei pandaks inimest, kellest ei parlament ega avalikkus midagi ei tea.

Koalitsioonileppes on kirjas üldsõnaliselt lause Riigikogu töökultuuri muutmise kohta, mida iganes see tähendab. Võib-olla seda, et tulevane peaminister võib räusata ja saadikuid isiklikult solvata või seda, et spiiker ei anna sõna protseduurilisteks küsimusteks.