Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas jaanuaris: “Peame vältima olukorda, kus riik oma maksukoormust tõstes hakkab inimeste toimetulekut ohustama” (lisatud video)

-
17.04.2023
Laadime sisu...

Avaldame katke Reformierakonna esimehe Kaja Kallase kõnest erakonna üldkogul tänavu 14. jaanuaril, kus ta muu hulgas välistas koostöö EKRE-ga ning kuulutas välja suure vastasseisu rahvuskonservatiividega. Aga põhiline – ta väitis mitu korda, et vaatamata suurele puudujäägile riigi rahakotis, Reformierakond maksutõusudele ei lähe.

Seega, ei jätnud Kallas valimiste eel maksutõusudest rääkimata, milles teda on süüdistatud, vaid ta kinnitas, et maksude kallale ei minda!

Siin tsitaat Kaja Kallase kõnest:  „Loomulikult peab riik tulema appi neile, kes abi vajavad ja seda eriti kriisi aegadel. Oleme teinud seda praeguse valitsusega ja teeme ka tulevikus, kui on vaja. Oleme toetanud strateegilisi ettevõtteid ja oleme maksnud inimestele energiatoetusi. Me ei jäta kedagi maha. (—)

Ja me aitame abivajajaid. Seejuures peame vältima olukorda, kus riik oma maksukoormust tõstes hakkab omakorda inimeste toimetulekut ohustama. Ja kus vähegi võimalik, peavad toetused olema suunatud neile, kes tõepoolest hädas on. (___)

Praegu on riigieelarve on puudujäägis – see pole jätkusuutlik. Seepärast viime tavapärasest tugevama majanduskasvu korral riigieelarve tasakaalu nelja aastaga. Eelarvetulusid tuleb kasvatada maksukoormust tõstmata läbi innovaatilise ja teadmismahuka majanduse ning tarkade kuluvalikute ja struktuursete reformidega. Majandusolukorra olulise halvenemise puhuks peavad riigil ja omavalitsustel olema piisavad finantspuhvrid ja usaldusväärsus, et laenuvajaduse korral katta see soodsalt. Madal võlakoormus on meie konkurentsieelis, mitte puudus, millest tuleb vabaneda.

Toimetuleku probleemide lahenduseks ei ole astmeline tulumaks ega võlgu elamine. Jätkusuutlikum ja õiglasem on maksuvaba miinimumi tõstmine kõigile ja vastutustundlik rahanduspoliitika. Oleme lubanud kaotada maksuküüru, mis tegelikkuses tähendabki tagasiminekut ühtlasele ja ühetaolisele tulumaksule. Praegune tuhandete astmetega maksusoperdis on mitte ainult keerukas ja ebaefektiivne, vaid pärsib ka inimeste edasipüüdlikust.“