Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lauri Hussar Slava Ukraini annetusraha minemisest ilufirmale: “Hoidku selle eest, et erakond siin midagi eraldi arutama hakkab”

-
17.04.2023
Johanna-Maria Lehtme
© UU

Skandaal Slava Ukraini tegevjuhi Johanna-Maria Lehtme ümber kogub tuure ning sellega koos kaob inimestel igasugune usaldus heategevusorganisatsioonide vastu.

Üks kommentaator ütles tabavalt, et Lehtme koostööpartner Lvivi linnavalitsuse töötajana vastab tüüpilisi korruptandi profiilile.

Täna teame, et 1,5 miljonit Eesti elanike poolt annetatud abiraha on läinud vasakule, Lehtme tuttavatega seotud erakätes küünetehnika- ja iluteenuseid pakkuvale firmale, kes teenis selle pealt tänu eestlaste annetustele 250 000 eurot aastakasumit.

Lehtmel jätkub aga jultumust veel ülearugi. Ta ütles ERR-ile: „Kui kellelgi on meie Urkaina partnerite suhtes pretensioone, siis võib alati osta lennukipileti ja käia inimestega kohapeal otse suhtlemas. Kui julgust on.“

Selle peale ütles Euroopa Parlamendi saadik Jaak Madison, et kui oled seotud Eesti inimeste annetuste võib-olla korruptiivsel viisil “vasakule panekus”, siis pole ehk mõistlik hakata ülbitsema stiilis “ostke lennupilet ja minge vaadake”.

„On vastik näha, kuidas üks isik naeruvääristab eestlaste rahaliste annetuste varastamist, olles ise kasutanud valimiskampaania plakatitel suurelt loosungit “Ukraina abistaja” ning saades MTÜ juhtimise eest viisakat kuupalka,“ kritiseerib Madison Eesti 200 ridades Toompeale jõudnud Lehtmet.

Eesti 200 juht Lauri Hussar, Riigikogu spiiker ja endine ajakirjanik ütles aga, et erakond ei hakka seda teemat üldse arutama. „Hoidku selle eest, et erakond siin midagi eraldi arutama hakkab. Slava Ukrainil on juhatus, seda on viimastel nädalatel täiendatud kogenud avaliku raha juhtimiskogemusega Marika Priske näol. Seal on olema nõukogu, kes on tellinud revisjoni. Poliitikutel ei ole siin midagi arvata,“ rääkis Hussar Delfile, nimetades kõike seda kambakaks.

Orientalist Peeter Espak kirjutas sotsiaalmeedias: „Kas ma saan hetkel õigesti aru, et 1,5 miljonit eurot suuresti oma kõhu või lapselaste taskuraha arvelt annetanud pensionärid (üks peamisi annetaja profiile!) ja üldse kõik kaasatundvad kaasmaalased saavad omale vastuseks, et kandsime teie raha eraettevõttele nimega IC Construction, mille omanikuks on Lvivis “Healthy Beauty” nimelises ilusalongis leiba teeniv küünetehnik?

Sellel firmal on tekkinud kasum 250 000 eurot, mis on saadud aga IC Constructionile kantud 1,5 miljoni Eesti annetajate raha baasil, sest omakorda Salava Ukraini ongi ainus klient?

Säärast kasumit põhjendatakse aga EPLile lausega: „Kui firma oleks kahjumis, siis oleks meil probleeme näiteks maksuametiga”, mis on juba täiesti piireületav tase millegi põhjendamisel. Kuidas saab täie mõistuse juures viibiv isik väita, et kasum on selleks, et maksuametile meeldida? Kas Ukrainas pannakse kahjum maksu alla või ja riik maksab kasumile peale? Liiga jabur, et isegi analüüsida.“

EKRE poliitik Peeter Ernits jagas aga Lvivi küünetehniku Marta Lute, kes juhib firmat IC Construction, ettevõtte reklaam, kust selgub, et naised saavad endale mitte üksnes kaunid küüned, vaid ka näiteks ilusüste huultele.

 

 

Ilufirma reklaam Marta Lute partneri Oksana Vaskivi profiilil

 

Johanna-Maria Lehtme profiilipilt sotsiaalmeedias